Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Harminc család lakóingatlanát árverezhetik el, amennyiben jogerőre emelkedik a Szegedi Törvényszék pénteken egy keretbiztosítéki jelzálog érvényesítése ügyében meghozott ítélete - közölte Makláry - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

A bank elárverezheti 30 szegedi család ingatlanát, mert hittek a csaló vállalkozónak

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
A bank elárverezheti 30 szegedi család ingatlanát, mert hittek a csaló vállalkozónak
A bank elárverezheti 30 szegedi család ingatlanát, mert hittek a csaló vállalkozónak
Harminc család lakóingatlanát árverezhetik el, amennyiben jogerőre emelkedik a Szegedi Törvényszék pénteken egy keretbiztosítéki jelzálog érvényesítése ügyében meghozott ítélete - közölte Makláry András ügyvéd, az egyik alperes jogi képviselője.
Egy szegedi vállalkozó társasházak építésére projektcégeket hozott létre. A vállalkozások összességében 450 millió forint értékben hitelszerződéseket kötöttek a Raiffeisen Bankkal, amely keretbiztosítéki jelzálogot jegyzett be az ingatlanokra.

A hitelszerződésekben rögzítették többek között a lakások minimális eladási árát, s azt is, hogy a vételárat a vevők a projektcégek pénzintézetnél vezetett számláira fizetik be. A legtöbb esetben azonban ez nem így történt, a vevők készpénzben fizettek, a vállalkozó pedig csak az összeg egy részét juttatta el a bankba.
Hirdetés

Bizonyos ingatlanoknál az adásvételi szerződésben szerepelt a bank jelzálogjoga, a vállalkozó azonban kötelezettséget vállalt arra, hogy tehermentesíti a lakást, ami azonban nem történt meg. Akadt olyan vevő is, aki csak akkor tudta meg, hogy az általa vásárolt, a szerződés alapján per- és tehermentes ingatlanon banki jelzálog van, amikor megkapta a földhivatali bejegyző okiratot.

Az elsőfokú ítélet alapján a lakások tulajdonosai kötelesek tűrni, hogy a pénzintézet ingatlanukból elégítse ki követelését.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy - az ítélet jogerőre emelkedése esetén - a bank elárverezheti a lakásokat - közölte az ügyvéd.

A jogi képviselő tájékoztatása szerint Lakatos Péter bíró az ítélet indoklása során kifejtette, ha valaki keretbiztosítéki jelzáloggal terhelt ingatlant vásárol, annak számítania kell arra, hogy a zálogjogosult érvényesítheti követelését.

Makláry András tudatta, fellebbeznek a döntés ellen, így az ügy a Szegedi Ítélőtáblán folytatódhat. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, az ügy kapcsán büntetőeljárás indult.
- ÖS -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - társasház, építés, hitel, adásvételi szerződés, bank, jelzálog
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-12-30 09:35:57
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü