Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Megújult terekkel és új berendezési tárgyakkal készül a Gödöllői Királyi Kastély a nyári nyitva tartásra - mondta el az MTI-nek Kovács Éva, a kastély muzeológusa. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

A gödöllői királyi kastély csodálatos felújított termekkel és újabb berendezési tárgyakkal készül a nyári szezonra

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
A gödöllői királyi kastély csodálatos felújított termekkel és újabb berendezési tárgyakkal készül a nyári szezonra
A gödöllői királyi kastély csodálatos felújított termekkel és újabb berendezési tárgyakkal készül a nyári szezonra
Megújult terekkel és új berendezési tárgyakkal készül a Gödöllői Királyi Kastély a nyári nyitva tartásra - mondta el az MTI-nek Kovács Éva, a kastély muzeológusa.
A GKK munkatársa a téli időszak munkálataival kapcsolatban kiemelte: ezen a télen különösen fontos szerep jutott a restaurátoroknak, akik nemcsak a kisebédlő arannyal díszített, fehér márványt utánzó faburkolatait, Ferenc József szalonjának és Erzsébet királyné öltözőszobájának lambériáit, ajtó- és ablakbélleteinek és spalettáinak aranyozását újították fel, de új helyre költöztették a korábban az épület egyik szűk szegletében található copf díszkályháját is. A kiállítás új kályhával is gazdagodott: egy 1895-ös Zsolnay cserépkályhát helyeztek el az Erzsébet királyné emlékkiállításban.

A kastély friss szerzeményei közül a muzeológus Erzsébet királyné szalonjának új darabjait emelte ki. A feltehetően a budai várból, Erzsébet királyné lakosztályából származó, Charles Boulle francia bútorkészítő művész stílusában készült, arabeszkes mintájú teknőcpáncél- és rézlemezborítású, fehér márvány felső lappal ellátott írószekrényke a berendezés igazi luxusdarabjának számít - mutatott rá Kovács Éve, hozzátéve, hogy az együttest ugyanilyen stílusú, a többi bútorral jól harmonizáló óra és asztal egészíti ki ettől az évtől.
Hirdetés

Nemcsak a királynéi enteriőr gazdagodott, de a fegyverterem is újabb darabokkal bővült - hívta fel a figyelmet a kastély munkatársa -, idén újabb két vitrinben több mint 50 különleges fegyver kapott helyet egy magánszemély felajánlásaként, s a tekintélyes arzenál legérdekesebb darabjait hamarosan maga a gyűjtő mutatja be.

Kovács Éva az újdonságok között sorolta a valamikor Ferenc József gardróbjaként szolgáló helyiség új funkcióját és berendezését is. Az átalakítást követően múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíneként működő terem szalonszerű berendezése antik, de jó állapotú darabokból áll, a süppedős bársonyfotelekben és kanapékon ülve, korabeli viseletek másolatait felpróbálva mindenki egy kicsit a királyi környezet tagjának érezheti magát - mondta.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - gödöllői kastély, felújítás, díszkályha, irószekrényke
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-03-20 09:45:05
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü