Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Két határozatban járult hozzá a kormány ahhoz, hogy a Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Kft. felmérje, potenciálisan mennyi energia takarítható me - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

A hazai lakások 70 százaléka nem felel meg az energetikai elvárásoknak: projekt indul a felmérésre

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
A hazai lakások 70 százaléka nem felel meg az energetikai elvárásoknak: projekt indul a felmérésre
A hazai lakások 70 százaléka nem felel meg az energetikai elvárásoknak: projekt indul a felmérésre
Két határozatban járult hozzá a kormány ahhoz, hogy a Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Kft. felmérje, potenciálisan mennyi energia takarítható meg a lakásokban, illetve akciótervet dolgozzon ki az állami középületek energetikai felújítására - a határozatok a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg.
A kormánynak azért kellett határozatot hoznia a projektekről, mivel azok költségei meghaladják az egymilliárd forintot, egyenként 1 milliárd 196 millió forintba kerülnek.

A teljes költséget a környezetvédelmi operatív program állja.

Az első projekt kiindulópontja az, hogy az ország által felhasznált energia 40 százaléka a lakásokban fogy el, fűtésre, hűtésre és melegvíz készítésre, és a 4,3 millió lakás 70 százaléka nem felel meg az energetikai elvárásoknak.
Hirdetés

A megbízottnak ki kell dolgoznia a felújítás finanszírozásának változatait, és fel kell mérnie azt is, hogy a lakosság mennyire hajlandó azt igénybe venni. A megújuló energiaforrások alkalmazhatóságát is vizsgálnia kell.

A középületeknél rangsort kell felállítani a felújításra, majd ebből kiválasztva 50-100 épületet, ki kell dolgozni a felújítás műszaki és költségvetési koncepcióját. Az uniós normáknak megfelelően a középületek 3 százalékát kell energetikailag felújítani 2020-ig.

A munkát végző társaság 2000 júniusában alakult Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Kht. néven, mint a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (a főváros és Pest megye volt a hatásköre) felügyelete alatt működő koordinációs szervezet. 2009. január 1-től kft-ként, Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft. néven működik tovább.

A Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsot időközben egy törvény megszűntette. Ezért 2012. január 1-je óta a társaság új tulajdonosa az állam, amelynek nevében a tulajdonosi jogokat a területfejlesztésért felelős miniszter gyakorolja.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - lakó- és középületek, energetikai jellemzők, fűtés, hűtés, melegvíz, energia
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-07-17 14:25:47
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü