Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az Európai Unióban 2020 után már csak közel nulla energiamérlegű házak épülhetnek, egy ilyen nulla energiás házat a szerdán nyitó Construma kiállításon is megtekinthetnek a látogatók. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

A jövő háza! - nulla energiás házat is bemutatnak a Construmán

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
A jövő háza! - nulla energiás házat is bemutatnak a Construmán
A jövő háza! - nulla energiás házat is bemutatnak a Construmán
forrás: makesz.hu
Az Európai Unióban 2020 után már csak közel nulla energiamérlegű házak épülhetnek, egy ilyen nulla energiás házat a szerdán nyitó Construma kiállításon is megtekinthetnek a látogatók.
Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyűszerkezet-építő tagozatának, a MAKÉSZ-nek az elnöke a szakkiállításon tartott sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten elmondta: egy nulla energiás készház ára 30 százalékkal drágább a hagyományos készházhoz képest, négyzetméterenként 260 ezer forint körüli összegért már felépíthető.

A kiállításon felépített házban bemutatják a nulla energia eléréséhez szükséges eszközöket és megoldásokat. Az első lépés a ház jó hőszigetelése, a működtetéséhez szükséges minimális energiát pedig megújuló forrásból kell előállítani - mondta az elnök.
Hirdetés

Bemutattak egy farostból készült szigetelőanyag-újdonságot, a már ismert természetes alapanyagú hőszigetelő, a használt újságpapír mellett. A másik újdonság a vályog vakolat, amely magába szívja a lakásban keletkező kellemetlen szagokat, például a dohányfüstöt.

A nulla energiafelhasználás eléréséhez napkollektort és napelemet szerelnek a házak tetejére. A napkollektor adja a meleg vizet és rásegít a fűtésre. Az energiafelhasználás mérlege úgy lesz nulla, hogy a napelemek által termelt, pillanatnyilag felesleges energiát betáplálják a hálózatba, majd csúcsidőben onnan visszavásárolják.

Kárpáti József elmondta: felújítással is nulla energiássá tehető egy ház, de nem biztos, hogy megéri, miután 3 millió forintnál kezdődik egy átlagos családi ház energiát megtakarító felújítása.

A tájékoztatón idéztek egy uniós összehasonlítást, amely szerint egy energetikailag C-kategóriás, azaz átlagos, a követelményeknek megfelelő ház éves fogyasztása négyzetméterenként 160 kilowatt Magyarországon, Nyugat-Európában mindössze 50-80 kilowatt. A megtakarításnak tehát van tere, különös tekintettel arra, hogy az EU-ban 2020 után már csak közel nulla energiás házak épülhetnek.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - construma, nulla energiás ház, napelem, napkollektor, hőszigetelő
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-11 15:39:18
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü