Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A július 1-jétől tíz százalékkal csökkenő lakossági szemétszállítási díjak a következő években akár további 30-40 százalékkal is csökkenhetnek a hulladékgazdálkodásban bevezetett vagy bevezetés előtt - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

A lakossági szemétszállítási díjak további csökkenését ígérik

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
A lakossági szemétszállítási díjak további csökkenését ígérik
A lakossági szemétszállítási díjak további csökkenését ígérik
A július 1-jétől tíz százalékkal csökkenő lakossági szemétszállítási díjak a következő években akár további 30-40 százalékkal is csökkenhetnek a hulladékgazdálkodásban bevezetett vagy bevezetés előtt álló új rendelkezések miatt – jelentette ki szerdán Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a kormányszóvivővel együtt tartott sajtótájékoztatóján, Pusztazámorban.
Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta: a kormány eredeti szándékának megfelelően megteremtette az új hulladékgazdálkodási törvényt és létrehozta az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget.

Mindkettővel az volt a cél, hogy a hulladékgazdálkodást megfelelő mederbe tereljék, és a lakosság számára kedvezőbbé tegyék.
Hirdetés

Illés Zoltán emlékeztetett, hogy január elsejétől csak olyan cég végezhet közszolgáltatást, amely minimum 51 százalékos önkormányzati vagy állami tulajdonban van. Július 1-jétől pedig csak minősítéssel rendelkező cég végezhet hulladékgazdálkodást.

Úgy vélte: a cégek száma várhatóan csökkenni fog, az ellátási körzetek növekedni fognak, és mivel a szolgáltatók profitot nem termelhetnek, így a következő 1-2 évben 30-40 százalékkal is csökkenhet a lakossági szemétszállítás díja.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az év elején életbe lépett hulladéktörvény nem a lerakást, hanem a megelőzést helyezi előtérbe, a keletkező hulladékok esetében pedig az újrahasznosítás mértékének növelését szeretné elérni. Az anyagában újra felhasználható üveg-, műanyag-, fém- és egyéb hulladékok válogatása mellett a szolgáltatókat arra ösztönzik, hogy a hőértékkel rendelkező hulladékokat is válogassák, mert a lerakási járulék év eleji bevezetésével nem éri meg azokat lerakni. A járulék idén 3000 forint, jövőre 6000 forint, 2015-ben 9000 forint, majd 2016-ban 12000 forint lesz tonnánként.

Kiemelte: a hulladékégetést csak úgy támogatják, ha ezer kilogramm, égetésre szánt szemétben mindösszesen egy kilogramm PVC, illetve nehézfém származék van. Egy kormányrendelet értelmében ezek a hulladékok termékké minősülnek és a szolgáltatók értékesíthetik azokat az égetőműveknek.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - lakosság, szemétszállítási díj, hulladék
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-06 13:03:14
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü