Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A legszebb ház a Fertő-vidéken címre pályázhatnak felújított, illetve új építésű létesítmények a Fertő-táj világörökséghez tartozó magyar településeken. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

A legszebb ház a Fertő-vidéken címre lehet pályázni október 31-ig

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
A legszebb ház a Fertő-vidéken címre lehet pályázni október 31-ig
A legszebb ház a Fertő-vidéken címre lehet pályázni október 31-ig
A legszebb ház a Fertő-vidéken címre pályázhatnak felújított, illetve új építésű létesítmények a Fertő-táj világörökséghez tartozó magyar településeken.
A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület fontosnak tartja a különleges kultúrtáj építészeti hagyományainak megóvását, a települések arculatának megőrzését, ezért hirdették meg immár harmadszor a pályázatot, amely azt a nem kevésbé fontos szempontot is vizsgálja, miként sikerül az építészeti tradíciót és az építtetők elvárásait ötvözni - mondta Taschner Tamás, az egyesület titkára hétfőn az MTI-nek.

A felújított és a 2007 után épült új házak külön kategóriában versengenek a kitüntető címért és a világörökség jelképével díszített emléktábláért, amelyet az épület homlokzatára rögzíthetnek.
Hirdetés

A felújított házaknál a szakmai zsűri szemügyre veszi, hogy a rekonstrukció mennyiben őrizte meg az eredeti épület tömegét, utcaképi megjelenését. Vizsgálják a bírálók azt is, mennyire sikerült az eredeti épületszerkezeteket megtartani, esetleg visszaállítani azokat a régi tornácokat, ablakokat, egyéb épületrészleteket, amelyek egy korábbi átalakítás áldozatául estek.

Ugyanakkor fontos szempont az is, hogy az épület megfeleljen a lakók mai igényeinek, szolgálja az elvárt életminőséget és illeszkedjen a világörökség szellemiségéhez.

Az új építésű házaknál a szakemberek górcső alá veszik, hogy az épület tájolásával, arányaival, színezésével mennyire követi a Fertő-vidék előképének jellegzetességeit. Elemzik továbbá, hogy a létesítmény miként viseli magán a mai építészet jegyeit amellett, hogy "büszke alázattal" követi a környezet adottságait, más szóval illeszkedik a tájba. De nem feledkeznek meg az értékelésnél az energia- és a környezettudatosság figyelembe vételéről sem.

A pályázat beadási határideje október 31., a beadás helye a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület fertődi irodája. A pályázat eredményét november végéig kihirdetik.

A Fertő-táj világörökség magyar oldalához tizenkét település, egyebek között Fertőrákos, Nagycenk, Hegykő és Fertőd tartozik. A Fertő-táj világörökség másik része Ausztria területén található.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - a legszebb ház, fertő-vidék, pályázat, világörökség
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-09 09:33:42
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü