Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A 14 ezer magyarországi műemlék ingatlan megóvásához az államnak szüksége lenne a magántőkére, ám a fejlesztők anyagi és szabályozási okokból nem szívesen nyúlnak a védett régi házakhoz - közölte az - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

A műemlékek felújítása a jelenlegi szabályozási rendszer miatt nem vonzó az ingatlanfejlesztők számára

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
A műemlékek felújítása a jelenlegi szabályozási rendszer miatt nem vonzó az ingatlanfejlesztők számára
A műemlékek felújítása a jelenlegi szabályozási rendszer miatt nem vonzó az ingatlanfejlesztők számára
A 14 ezer magyarországi műemlék ingatlan megóvásához az államnak szüksége lenne a magántőkére, ám a fejlesztők anyagi és szabályozási okokból nem szívesen nyúlnak a védett régi házakhoz - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) az MTI-vel.
A műemlékek eleve hátrányból indulnak a kortárs épületekkel szemben, hiszen a belső tereik kihasználhatósága lényegesen korlátozottabb, míg az üzemeltetési költségeik szükségszerűen magasabbak a mai épületekhez mérten. Emiatt meg kell találni azokat az ösztönzőket, amelyek mellett a műemlékek felújítása és üzemeltetése vonzóbb lehet a magánbefektetők számára - áll a közleményben.

A műemlékek helyreállítása, átalakítása és felújítása mintegy 15-40 százalékkal kerül többe, mint egy új épület építése. Az IFK szerint az elrettentő szabályrendszer és az engedélyezési gyakorlat taszítja a műemléktől a beruházót, míg a másik serpenyőben nincs semmi.
Hirdetés

A vonzóvá tételhez az egyesület kezdeményezi az áfa-mentesség bevezetését a műemlékfejlesztésre, amennyiben a beruházó visszaállítja az eredeti lakófunkciót. Javasolják azt is, hogy a fejlesztő kapjon részleges vagy teljes felmentést a védettség alól, amennyiben a tulajdonos jelentősen növeli az épület energiahatékonyságát. A javaslatok között szerepel még az 50 százalékos építményadó-kedvezmény és a parkoló építési kötelezettség eltörlése.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület 2009-ben jött létre, a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztők részvételével. Az IFK feladata a Magyarországon működő, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságok közös érdekeinek képviselete, célja az épített környezet minőségének fejlesztése.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - ingatlanfejlesztők, műemlékek, helyreállítás, felújítás, szabályozás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-12 11:06:16
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü