Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Bécs belvárosában egy közel másfél évszázada épült ház tetőterét építette be úgy Günther Nussbaum független építésügyi igazságügyi szakértő, hogy a német Passzívház Intézettől megkapta a hivatalos - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

A régi házak tetőtéri lakásainál is hatékonyan működik a passzív ház elve

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
A régi házak tetőtéri lakásainál is hatékonyan működik a passzív ház elve
A régi házak tetőtéri lakásainál is hatékonyan működik a passzív ház elve
Illusztráció
Bécs belvárosában egy közel másfél évszázada épült ház tetőterét építette be úgy Günther Nussbaum független építésügyi igazságügyi szakértő, hogy a német Passzívház Intézettől megkapta a hivatalos minősítést, ezt a lakást látogatta meg csütörtökön több mint két tucat magyar építész, illetve lakásépítési szakember.
Az építtető az osztrák ATV-ben olyan műsort készít, amelyben a tervezési és a kivitelezési hibákat mutatja be, majd javaslatot tesz azok kijavítására. A tetőtérben csak azért alakította ki a saját lakását, hogy bizonyítsa: nemcsak új házak lehetnek passzívak, hanem a régiek tetőtereiben is kialakíthatók ilyen lakások.


A passzív ház lényege az, hogy évente fűtésre nem használ fel négyzetméterenként 15 kilowattnál több energiát. Ez a gyakorlatban 1,5 köbméter földgázt jelent.

Az építtető felszereltetett a tetőre 30 négyzetméter - 5 kilowatt teljesítményű - napkollektort, amelyhez egy 500 literes, úgynevezett puffer tartályt kapcsolt. Abban paraffinos folyadék veszi át a napkollektorok által termelt hőt, így annyit tud tárolni belőle, hogy egy fényes nap után 5 napig elég a lakásban a meleg víz.
Hirdetés

A minimális hiányzó hőt egy kisméretű pellet-kazánnal termeli, amelyet elég hetente egyszer feltölteni. A határoló falakat, illetve a ferde felületeket lágy farosttal szigetelték, leszámítva ahol - a tűzvédelem miatt - kőzetgyapotot kellett használni. A bádog, illetve cserép fedés alatt közel 50 centiméter vastag a hőszigetelés.

A magyar szakemberek ezt követően előadásokat hallgattak a környezetbarát építőanyagokról. A lágy farost hőszigetelő anyagot Kánai Gábor, a Hofatex csoport fagyapot divíziójának vezetője mutatta be. A farostokat növényi keményítővel rögzítik így a teljes - táblásított - hőszigetelő természetes anyagból készül. A csoport Magyarországhoz legközelebbi gyára Zólyom mellett található, Szlovákiában.

Harald Weihtrager épületbiológus a saját - Emoton nevű - cége által gyártott anyagokat mutatta be. Az Emocell nevű táblák agyagból és papírból készülnek. Ha belülről ezekkel burkolják az épületeket, akkor azok magukba szívják a szennyező anyagokat. Példaként említette, hogy az esti cigarettafüst reggelre eltűnik a lakásból. Jövőre Pápa-Tapolcafőn épít az Emoton egy ilyen gyárat - tette hozzá a tulajdonos.

A másik anyag az Emotherm, amelyet régi épületek, belső oldali hőszigeteléséhez használnak. A pára elszívására itt is agyagot használnak.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - passzív ház, lakás, fűtés, tetőtér, napkollektor, hőszigetelés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-03-08 09:05:53
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü