Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Körpanorámás, vízen úszó közösségi szaunát avatnak szombaton Délegyházán. Az úgynevezett egyes tóra épített különleges létesítmény egy nemzetközi projekt magyarországi elemeként, a Kortárs Építészeti - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

A szauna, ami mindent tud, ráadásul a víz tetején úszik és körpanorámás - mindez a Délegyházi tavaknál

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
A szauna, ami mindent tud, ráadásul a víz tetején úszik és körpanorámás - mindez a Délegyházi tavaknál
A szauna, ami mindent tud, ráadásul a víz tetején úszik és körpanorámás - mindez a Délegyházi tavaknál
Körpanorámás, vízen úszó közösségi szaunát avatnak szombaton Délegyházán. Az úgynevezett egyes tóra épített különleges létesítmény egy nemzetközi projekt magyarországi elemeként, a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) koordinációjának köszönhetően került a tavairól is ismert Pest megyei településre.
A speciális platformhoz rögzített, vízen lebegő, házikót formázó szauna mindössze kilenc négyzetméteres, legfeljebb 5-6 fő fogadására képes, mégis mindent tud, amit egy szaunának tudnia kell - mondott el kulisszatitkokat Szemerey Samu, a KÉK egyik alapítója és kurátora.

A tervezésre nemzetközi pályázatot írtak ki, ennek győztese a meglepő helyszíneken épülő különleges megoldású szaunák specialistája, a cseh H3T építésziroda lett. A körülbelül 2-3 ezer euróba kerülő, egy hét alatt megépített "izzasztó házikóban" a szaunakályha mellett öltözőnek és pihenőnek is jutott hely, bejelentkezés után bárki ingyenesen látogathatja, csupán a tüzelőnek való fáról kell gondoskodnia - magyarázta a kurátor. Az egyedi létesítmény a helyi önkormányzat tulajdonába került, de fenntartásába a civileket is bevonják.
Hirdetés

Szemerey Samu elmondta, hogy a szauna a CULBURB program keretében épülhetett meg több európai és hazai szervezet, alap támogatásával. A CULBURB a közép-európai fővárosok agglomerációjára összpontosító olyan program, mely egy-egy beruházásnál nemcsak a művészeti eszközök alkalmazását, hanem a helyi közösségek igényeit, illetve a helyi természeti sajátosságokat is szem előtt tartja.

A prágai Közép-európai Építészeti Központ (CCEA) kezdeményezésére létrejött projektben Bécs, Budapest, Ljubljana, Pozsony, Prága és Varsó szakmai szervezetei, illetve az agglomerációs zónákban elhelyezkedő települések vesznek részt. Minden helyszínen öt nemzetközi pályázaton kiválasztott "munka" valósul meg 2013 áprilisáig.

A KÉK által kiválasztott magyarországi helyszín Délegyháza, ahol a helyiek már korábban birtokba vehettek egy közösségi kertet, de hamarosan tanösvény, illetve falusi mozi is épül a településen a projekt keretén belül.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - szauna, délegyházi tavak, közösségi,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-02-15 10:07:56
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü