Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az idén már 93 alkalommal kellett szén-monoxid-mérgezés miatt beavatkozniuk a katasztrófavédelem szakembereinek, pedig az ilyen balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetők len - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

A szén-monoxid-mérgezés megelőzésének módjai

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
A szén-monoxid-mérgezés megelőzésének módjai
A szén-monoxid-mérgezés megelőzésének módjai
Az idén már 93 alkalommal kellett szén-monoxid-mérgezés miatt beavatkozniuk a katasztrófavédelem szakembereinek, pedig az ilyen balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetők lennének - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-vel.
Az OKF tájékoztatása szerint a szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, a legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés vagy gázüzemű berendezés okozza.

A közleményben azt írták: a tapasztalatok alapján egyértelműen megállapítható, hogy az esetek nagy része szabálytalan kivitelezés, a berendezés időszakos ellenőrzésének és karbantartásának elmulasztása vagy a szellőzőelemek lezárása miatt következett be.

Felhívták a figyelmet arra: Magyarországon minden évben több száz szén-monoxid-mérgezéssel járó eset következik be, közülük többtucatnyi halállal végződik. Szén-monoxid a tökéletlen égés során szabadul fel, veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, nem irritáló gáz, de ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés - áll a közleményben.
Hirdetés

Hangsúlyozták, hogy ezért rendkívül fontos a megelőzés, és viszonylag kis anyagi ráfordítással is lehetséges: a szén-monoxid-érzékelők megbízhatóan jelzik a CO-koncentráció emelkedését. Jelenleg azonban a magyar háztartások csak kis részében van ilyen eszköz - tették hozzá.

A közleményben szintén fontosnak nevezték, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő-, fűtőberendezések és a kémények állapotát, lehetőleg olyan szakemberrel, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult.

Rendszeresen kell szellőztetni azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések vannak, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - szén-monoxid, mérgezés, megelőzés, érzékelő, szellőztetés, kémény
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-17 10:43:19
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü