Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csaknem egymilliárd forintos kormányzati támogatással felújítják a Vakok Állami Intézetét (VÁI), a budapesti intézményben a korszerűsítéssel kétszáz bentlakó és több mint száz bejáró látássérültnek - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Ami már igencsak dukált - felújítják és még az idén be is fejezik a Vakok Állami Intézetének felújítását

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Ami már igencsak dukált - felújítják és még az idén be is fejezik a Vakok Állami Intézetének felújítását
Ami már igencsak dukált - felújítják és még az idén be is fejezik a Vakok Állami Intézetének felújítását
Csaknem egymilliárd forintos kormányzati támogatással felújítják a Vakok Állami Intézetét (VÁI), a budapesti intézményben a korszerűsítéssel kétszáz bentlakó és több mint száz bejáró látássérültnek teszik könnyebbé a mindennapjait.
A májusban kezdődő, a XIV. kerületi Hermina úti és a Hungária körúti épületegyüttest érintő munkálatok várhatóan még az idén decemberben befejeződnek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós elmondta, a kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy a VÁI budapesti központjának 972 millió forint támogatást nyújtanak; egyebek mellett teljesen akadálymenetesítik az intézményt, továbbá korszerűsítik a belső munka-, közösségi és lakótereket, a mosdókat, elvégzik a gépészeti felújítást, kicserélik a régi ablakokat és hőszigetelik az épületeket.
Hirdetés

Közlése szerint az 1916-ban, illetve 1937-ben elkészült intézményeken ilyen mértékű átalakítást, illetve felújítást még nem végeztek.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy az Új Széchenyi Terv keretében tavaly két pályázattal összesen 2,5 milliárd forintot fordítottak a látássérültek rehabilitációjára, ebből az összegből 1,3 milliárd forintot biztosítottak a Tatán létesítendő új országos bentlakásos rehabilitációs központ kialakítására.

E programokra utalva Szőke László fogyatékosságügyi főosztályvezető - aki maga is látássérült - arra emlékeztetett, hogy a most megújuló VÁI-ban már több mint három évtizede nyújtanak elemi, illetve komplex rehabilitációs szolgáltatásokat a látássérült emberek számára. (Az elemi látásrehabilitáció során a látássérült embereknek megtanítják, hogyan lássák el önmagukat otthon, hogyan közlekedjenek, így csökkentve a másokra való ráutaltságukat.)

Tapolczai Gergely (Fidesz) siket országgyűlési képviselő jelnyelven azt közölte, hogy egy másik támogatásnak köszönhetően a jövőben a vidéki rehabilitációs központokban is könnyebben kaphatnak majd segítséget a látássérültek önálló életvitelük kialakításához.

A most bejelentett beruházásra utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyatékos emberek számára milyen fontos azoknak a közösségeknek, intézményeknek a megteremtése, ahol összejöhetnek, ahol otthont találhatnak.

Magyarországon több mint 80 ezer látássérült ember él, évente 4-6 ezren veszítik el a látásukat.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - felújítás, akadálymentesítés, vakok állami intézete
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-02-25 12:01:14
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü