Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A kulturális örökség megőrzéséért járó európai uniós kitüntetést, az Europa Nostra-díjat ítélték oda kedden - 29 más díjazottal együtt - az alsóbogáti Festetics-Inkey-kastélynak. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Az alsóbogáti Festetics-Inkey kastély uniós kitüntetést, Europa Nostra-díjat kapott

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Az alsóbogáti Festetics-Inkey kastély uniós kitüntetést, Europa Nostra-díjat kapott
Az alsóbogáti Festetics-Inkey kastély uniós kitüntetést, Europa Nostra-díjat kapott
forrás: vote.europanostra.org
A kulturális örökség megőrzéséért járó európai uniós kitüntetést, az Europa Nostra-díjat ítélték oda kedden - 29 más díjazottal együtt - az alsóbogáti Festetics-Inkey-kastélynak.
Az idei díjkiosztó ünnepséget június 16-án, az athéni Herodes Atticus ókori színházban tartják Andrulla Vasziliu, a kulturális ügyek EU-biztosa, Plácido Domingo világhírű operaénekes, az Europa Nostra elnöke és Karolosz Papuliasz görög államfő jelenlétében.

A 30 díjazottat csaknem 200 projektből választották ki az örökségmegőrzés, a kutatás, a példamutató elkötelezettség, valamint az oktatás-képzés és figyelemfelkeltés terén véghezvitt munkájukat jutalmazva. A Somogy megyei műemlék épület a kulturális örökség megőrzése kategóriában nyert díjat.

A barokk kiskastélyt 1760 körül a Vrancsics-család építtette, Vrancsics tábornok Festetics lányt vett feleségül. Az épületben Johann Georg Dorfmeister-freskók láthatók hat helyiségben. A fő mű a szalon mennyezeti freskója, amely a 4 évszak allegóriáját ábrázolja. A 9x5 méteres, 1771-es évszámú freskón rajta van Dorfmeister aláírása.
Hirdetés

Alsóbogát Somogy megyében, Kaposvártól, a megyeközponttól 23 kilométerre északra fekvő zsáktelepülés. A középkorban a község a pannonhalmi apátsághoz tartozott, a török időkben elnéptelenedett. A jobbágytelkes gazdák művelte Alsó- és Felsőbogát urai folyamatosan változtak; először a Lengyel-, a Boronkay-, később a Festetics-, majd a Zichy-családé lett, a környéket végül az Inkeyek birtokolták az 1945-ös földosztásig.

Szűcs Endre és Tóth Péter építészmérnök 2011 októberében Pro Architectura díjat vehetett át a Festetics-Kastély/Kiskastély helyreállításának megtervezéséért. A magyar díjat egy adott építészeti alkotás kimagasló színvonalának elismeréseként a tervező építészek kapják. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2012-ben ICOMOS-díjat adományozott az alsóbogáti Vörösmarty u. 47. alatti Kiskastély kiemelkedő és példamutató módon megvalósított helyreállításáért, új funkcióba helyezéséért és az épületkutatás során feltárt díszítőfestés restaurálásáért.

Az Europa Nostra összeurópai nem kormányzati szervezetként (NGO) működik összesen 250 nem kormányzati, illetve nonprofit szervezet képviseletében. Munkáját 150 kapcsolódó közigazgatási szerv és társulás segíti. Szakmabeliekből és önkéntesekből álló, kiterjedt hálózata azt tekinti feladatának, hogy elkötelezetten védje Európa kulturális örökségét, és megőrizze azt a jelen és a jövő generációi számára.

Az Európai Unió kulturális programja 2007 óta több mint 32 millió eurót fordított örökségvédelmi projektek társfinanszírozására. Az ügyet azonban más uniós programokkal is támogatják. Így például az európai regionális fejlesztési alapból - szintén 2007 óta - 6 milliárd eurót adtak örökségvédelmi célokra, a kutatási és technológiafejlesztési keretprogramokon keresztül pedig 1998 óta további 150 millió eurót bocsátottak rendelkezésre.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Europa Nostra-díj, Alsóbogát, Festetics-Inkey kastély
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-03-27 12:19:59
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü