Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Meglévő épületre engedély nélkül szerelhető fel klímaberendezés, napelem és napkollektor, továbbá engedély nélkül alakítható ki park, és a talapzattal együtt 6 méternél alacsonyabb szobor, emlékmű - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Az építés engedélyezését jövőre átszabályozzák, a rendelet tervezete már készen van

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Az építés engedélyezését jövőre átszabályozzák, a rendelet tervezete már készen van
Az építés engedélyezését jövőre átszabályozzák, a rendelet tervezete már készen van
Meglévő épületre engedély nélkül szerelhető fel klímaberendezés, napelem és napkollektor, továbbá engedély nélkül alakítható ki park, és a talapzattal együtt 6 méternél alacsonyabb szobor, emlékmű elhelyezéséhez sem kell engedélyt kérni - egyebek mellett ezt tartalmazza az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.
Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről szóló kormányrendelet-tervezet melléklete sorolja fel azokat az építési munkákat, amelyekhez nem kell engedély.


Az idézetteken túl ebbe a körbe tartozik még a nyílászáró cseréje, a hőszigetelés, valamint a kéményépítés is,
amennyiben nem igényli a ház tartószerkezetének megbontását. Az engedély nélküli belső átalakításnak is a tartószerkezet változatlanul hagyása a feltétele.

Az antennákra, antennatartókra az engedélyezési hatósági hatáskört a tervezet szerint 2013. július 1-jétől a médiahatóság veszi át.
Hirdetés

A liftek engedélyezésére jövő év január 1-jétől a Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, mint műszaki biztonsági hatóság rendelkezik hatáskörrel. A műemlékeknél az építésügyi hatósági jogkört pedig az örökségvédelem helyett az általános építésügyi hatóság gyakorolja a jövőben.

Az építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági tevékenységet egyaránt szabályozza a kormányrendelet tervezete. A két feladat és hatáskör szorosan összefügg egymással, így azok a tervezetben egymásra épülnek.

Az építésügyi hatóság folytatja le az engedélyezési eljárásokat és ellenőrzi azt, hogy az építés megfelel-e az engedélyben foglaltaknak, az építésfelügyeleti hatóság pedig a kivitelezés szakszerűségét és szabályosságát ellenőrzi, továbbá azt is, hogy a kivitelezők rendelkeznek-e az előírt jogosultsággal.

A rendelet tervezete részletesen szabályozza az engedélyezés elektronikus ügyintézését is.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - építési engedély, kémény, napkollektor, klíma, szabályozás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-30 17:46:10
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü