Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az év elején Budapesten 4.655 eladatlan új lakás volt, ebből az első félévben 1.304 kelt el, a jelenleg piacon lévő új lakások száma 3.810 - ismertette Földi Tibor, a Cordia Zrt. (a Futureal - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Az új lakások eladását segítené az áfa-teher csökkentése

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Az új lakások eladását segítené az áfa-teher csökkentése
Az új lakások eladását segítené az áfa-teher csökkentése
Az év elején Budapesten 4.655 eladatlan új lakás volt, ebből az első félévben 1.304 kelt el, a jelenleg piacon lévő új lakások száma 3.810 - ismertette Földi Tibor, a Cordia Zrt. (a Futureal csoport lakásépítő cége) vezérigazgatója sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten.
A tavalyi első félévben 1.259 új lakás kelt el a fővárosban.

A vezérigazgató úgy vélte, hogy a jelenlegi állami lakástámogatás tömeges keresletet nem indukál. Véleménye szerint az újlakás-piac fellendülését segítené a 27 százalékos áfa csökkentése.

Hozzátette, hogy az elmúlt évtized közepén - a telek minimális áfája miatt - a lakások átlagos áfaterhe 15 százalék volt, szemben a mai 27 százalékkal. Lengyelországban például 10 százalék a lakásépítés adókulcsa.
Hirdetés

Az év végéig 2.500 kiadott építési engedélyt, illetve 2 ezer használatbavételi engedélyt valószínűsített Földi Tibor, miután az első félévben mindössze 1.003 engedélyt adott ki a hatóság. A válság előtt, 2008 első félévében 5.275 volt a kiadott építési engedélyek száma Budapesten.

A Cordia adatai szerint jelenleg 302 lakásépítési projekt fut a fővárosban, 16.490 lakással. Egy évvel ezelőtt még 328 projektben 18.117 lakást vettek számba.

A lakások átlagos kínálati ára 486 ezer forintra nőtt négyzetméterenként a tavalyi első félévi 445 ezer forintról.

Egy év alatt nem változott a garzonok 10 százalékos aránya az új projektekben. A 2 szobás lakások aránya 42-ről 39 százalékra csökkent, míg a 3 szobásaké 33-ról 36 százalékra emelkedett. A háromnál több szobásak aránya minimálisan változott csak, 14-ről 15 százalékra emelkedett.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - budapest, áfa-teher, új lakások, eladás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-21 11:34:33
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü