Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A csúcshoz képest egytizedére esett vissza tavaly az eladott készházak száma Magyarországon, a gyártók és forgalmazók abban bíznak, hogy egyre többen ismerik meg a 2020 utáni uniós épületenergetikai - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Egy tizedére csökkent a készházak iránti kereslet, de ez az ÉVOSZ szerint hamarosan változni fog

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Egy tizedére csökkent a készházak iránti kereslet, de ez az ÉVOSZ szerint hamarosan változni fog
Egy tizedére csökkent a készházak iránti kereslet, de ez az ÉVOSZ szerint hamarosan változni fog
A csúcshoz képest egytizedére esett vissza tavaly az eladott készházak száma Magyarországon, a gyártók és forgalmazók abban bíznak, hogy egyre többen ismerik meg a 2020 utáni uniós épületenergetikai követelményeket, és vesznek készházat, mivel az nem értéktelenedik el - mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyűszerkezet építő tagozatának elnöke az MTI-nek.
Az EU-ban 2020 után már csak közel nulla energiaigényű lakóépületek készülhetnek.

Miután Nyugat-Európában erre gőzerővel készülnek, az évtized végére már tetemes lesz a fűtési energiát alig fogyasztó lakások száma. A meglévő "energiafaló" épületek értéke pedig - ha csak nem újítják fel azokat - folyamatosan csökkenni fog - tette hozzá Kárpáti József.

A készházak zöme már most eleget tesz a 2020 utáni energetikai követelményeknek, ezért várja az elnök a készházak forgalmának fellendülését.
Hirdetés

A csúcson - 2008-ban - ezer készház kelt el Magyarországon. Ez a szám tavaly százra csökkent. Ha ehhez hozzá vesszük az exportált 20 épületet, akkor is nagy a visszaesés.

A könnyűszerkezet építő tagozat létszáma is harmadára esett: a 33 cégből 11 maradt, amelyek mindegyike a tagozat által alapított, és garanciát jelentő MAKÉSZ védjegyes cég. Három társaság már megszerezte a jogot arra, hogy az unió területén készházakat építsen.

Kárpáti József szerint Magyarország sokkal lassabban igazodik a 2020 utáni uniós épületenergetikai követelményekhez, mint sok más ország. Viszont az a tény, hogy az eladásra, vagy bérbeadásra kínált lakások energetikai jellemzőit közölni kell a hirdetésekben, tudatosítja az emberekben a legjobb - A+ - kategóriától való elmaradást.

Az év közepétől az építőanyagok - és szerkezetek - tulajdonságait is jóval részletesebben kell közölni a vásárlókkal, így például nyilvánvaló lesz, hogy az adott falazó anyagból milyen hőátbocsátású fal készíthető - tette hozzá.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - készházak, épületenergetika, könnyűszerkezet, építőanyagok
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-01-08 10:43:16
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü