Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Július 1-jétől új szabályok védik a tisztességes építőipari cégeket a fizetésképtelenséghez vezető lánctartozásoktól - közölte a Fidesz-frakció az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Építőipari cégek: július 1-től szűrik a lánctartozásokat - késedelmes fizetés esetén megemelt kamat, kártérítés jár

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Építőipari cégek: július 1-től szűrik a lánctartozásokat - késedelmes fizetés esetén megemelt kamat, kártérítés jár
Építőipari cégek: július 1-től szűrik a lánctartozásokat - késedelmes fizetés esetén megemelt kamat, kártérítés jár
Július 1-jétől új szabályok védik a tisztességes építőipari cégeket a fizetésképtelenséghez vezető lánctartozásoktól - közölte a Fidesz-frakció az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.
A kormánypárti képviselőcsoport felhívta a figyelmet arra, hogy a kifizetetlen és késedelmes számlák százmilliárdos károkat okoznak a hazai vállalkozóknak, és veszélyeztetik a munkahelyeket.

A főszabályok szerint ezentúl az elvégzett munkát 30 napon belül ki kell fizetni, a késedelmes fizetést pedig megemelt kamat, kártérítés és költségtérítés sújtja.

Egy szakértői szerv is fogja segíteni a lánctartozások kiszűrését, emellett az építőiparban meghatározták a minimális rezsióradíjat, amelyet a július 1-jét követően megkezdett közbeszerzési eljárásokban kell alkalmazni - ismertették a hétfőtől hatályos változásokat.
Hirdetés

A Fidesz szerint mindez megnehezíti, hogy a fővállalkozók fizetésképtelen helyzetbe jussanak, és emiatt az alvállalkozók dominóként bedőljenek.

Emlékeztettek egyúttal, hogy az elmúlt három év alatt több intézkedés is született a lánctartozások felszámolása érdekében. Módosult a közbeszerzési törvény, létrejött a pénzforgalmi elszámolási rendszer, átalakult a kereskedelmi beszállítói hálózatokba való bekerülés rendszere, bevezették az elektronikus építési naplót, a közbeszerzések során vizsgálni kell az aránytalanul alacsony árat, és mostantól azt is vizsgálni fogják, hogy a vállalkozó betartja-e a minimális rezsióradíjat - sorolták.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - lánctartozások, vállalkozások, elszámolás, alvállalkozó, kamat, kártérítés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-07-08 10:42:30
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü