Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Átadták az újjáépített kaputornyot a Fejér megyei Csókakő várában kedden, amely a további épületrészek rekonstrukciójával együtt fél év alatt készült el. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Felújították a csókakői vár kaputornyát is - a vár rekonstrukciója tovább folytatódik

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Felújították a csókakői vár kaputornyát is - a vár rekonstrukciója tovább folytatódik
Felújították a csókakői vár kaputornyát is - a vár rekonstrukciója tovább folytatódik
Kép forrása: hu.wikipedia.org/
Átadták az újjáépített kaputornyot a Fejér megyei Csókakő várában kedden, amely a további épületrészek rekonstrukciójával együtt fél év alatt készült el.
Meg kell mutatni az utókornak, hogy nemcsak várromot tudunk karbantartani, hanem várat is helyre tudunk állítani, és meg tudjuk őrizni azokat a következő nemzedékeknek - mondta el Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. főigazgatója beszédében.

Emlékeztetett, hogy a tulajdonukban lévő építményre 94,1 millió forintot fordítottak, de ezzel nem ért véget az újjáépítés: az idén is hasonló nagyságrendben különítenek el forrásokat a csókakői vár rekonstrukciójára.

Rámutatott, hogy az MNV Zrt. fontosnak tartja épített örökség bemutatását, így újul meg Csókakő mellett Szigetvár, Szászvár és kiemelten Füzér vára. Utóbbira több mint egymilliárd forintot fordítanak uniós forrásból.
Hirdetés

L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a rekonstruált vár turistavonzó lehet, ráirányíthatja a figyelmet Csókakőre, amiből az egész térség profitálhat. További célként fogalmazta meg, hogy a községet bekössék a kerékpárút-hálózatba: Mór és Csókakő között kerékpárút épülhet a jövőben, amely belátható időn belül összeköttetésbe kerülne a Velencei-tó körüli kerékpárutakkal.

Fűrész György polgármester elmondta: azzal, hogy a fal körbeért a vár körül, valósággá vált a Csókakői Várbarátok Társasága 1995-ös alakuló ülésén megfogalmazott cél. Hozzátette: nem értek a munka végére, szeretnék az alsó várat teljesen helyreállítani.

A mostani rekonstrukció során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal ellátott kaputorony, valamint a hozzá kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A további tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a közte és a kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása.

Fejér megye egyetlen középkori várát 1299-ben említették először a források. A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos, nehezen megközelíthető dombon magasodó erődítmény az 1320-as évek közepéig a Csák család birtokában volt, azt követően I. Károly tulajdonába került. Többször cserélt gazdát: a Rozgonyi család, később Kanizsai László, Nádasdy Tamás birtokolta, bővítette, erősítette.

A vár 1543-ban török kézre került, felszabadítására 1687 októberéig kellett várni. Feltehetően a 18. század végéig még gondoskodtak a fenntartásáról, neve és leírása ugyanis szerepel Bél Mátyás krónikájában, s egy akkoriban készült alaprajz is két ép védőtoronnyal ábrázolja.

Ezt követően folyamatosan romlott az állaga, a vár az 1990-es évekre végveszélybe került. Felverte a gyom, falai, bástyái olyannyira balesetveszélyessé váltak, hogy be kellett tiltani a látogatását. 1995-ben alakult meg a Csókakői Várbarátok Társasága, amely társadalmi munkával, tagdíjak és adakozások segítségével elkezdte megmenteni a várromot. Erőfeszítéseik révén a terület nagy részének régészeti feltárása megtörtént, helyreállították a vár egy részét is.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - csókakői vár, újjáépítés, rekonstrukció, épített örökség
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-03 10:45:25
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü