Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A tavalyi harmadik negyedévben nominálisan 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak a lakásárak az előző negyedévinél, 2011 hasonló időszakához képest pedig 1 százalékkal mérséklődtek, az idén azonban - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

FHB lakásindex: a lakástámogatások több eleme előnyösen változott, mely élénkítheti a lakáspiacot

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
FHB lakásindex: a lakástámogatások több eleme előnyösen változott, mely élénkítheti a lakáspiacot
FHB lakásindex: a lakástámogatások több eleme előnyösen változott, mely élénkítheti a lakáspiacot
A tavalyi harmadik negyedévben nominálisan 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak a lakásárak az előző negyedévinél, 2011 hasonló időszakához képest pedig 1 százalékkal mérséklődtek, az idén azonban már van esély a kereslet élénkülésére, amely emelheti az árakat - közölte az FHB Jelzálogbank a legújabb FHB Lakásárindex jelentésében szerdán az MTI-vel.
A tavalyi harmadik negyedévi index 168,8 pont volt, a csúcson - 2007 végén - 200,8 ponton állt a mutató.

A lakásárak csökkenésének üteme 2009-2011 között - országos szinten - lényegesen mérséklődött, azonban a szerény forgalom melletti árnyomás még 2012-ben is enyhén lefelé mutatott - áll a közleményben.

A háztartási reáljövedelmek csökkenése - a végtörlesztés megtakarításokat apasztó hatásával együtt - érdemben csökkentette tavaly a lakáspiaci keresletet. A folyósított lakáshitelek és a lakástranzakciók között szoros az összefüggés: a tranzakciók számával együtt csökkent a folyósított lakáshitelek nettó összege is.
Hirdetés

A támogatott forinthitelek 2012-es visszatérése sikeresen csökkentette a hozzáférhető hitelek árát. A lakáspiac élénkítésének állami hitelkínálati (szocpol és kamattámogatás) pillére már működik, ráadásul ez év elejétől a lakástámogatások több eleme előnyösen változott. Az Otthonteremtő lakáshitel kamattámogatása jelentősen növekedett, 5 éven keresztül állandóvá vált.

A támogatott hitelösszeg új lakás vásárlásakor 15 millió forintra - használt lakás vásárlása, korszerűsítése és bővítése esetén 10 millió forintra - emelkedett.

Az FHB az előbbi támogatások növelését a lakáspiac élénkítő tényezőinek fogja fel. Amennyiben növekszik a lakásforgalom, úgy az árak is emelkedésnek indulnak - jegyzi meg a közlemény.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - lakásindex, hitel, lakáspiac, támogatás, árak,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-01-18 12:48:56
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü