Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Megkezdődött az engedély nélkül épült ingatlanok lebontásának újabb hulláma Horvátországban; most a 2011-es ingatlankegyelmi törvény bevezetése után felépített illegális épületeket bontják. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Horvátországban buldózerrel semmisítik meg az engedély nélkül épített ingatlanokat - magyar tulajdon is áldozat

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Horvátországban buldózerrel semmisítik meg az engedély nélkül épített ingatlanokat - magyar tulajdon is áldozat
Horvátországban buldózerrel semmisítik meg az engedély nélkül épített ingatlanokat - magyar tulajdon is áldozat
Megkezdődött az engedély nélkül épült ingatlanok lebontásának újabb hulláma Horvátországban; most a 2011-es ingatlankegyelmi törvény bevezetése után felépített illegális épületeket bontják.
Mintegy 30 olyan illegális épületet bontanak le Horvátországban a következő egy hónap alatt, amelyek 2011. június 21. után épültek és törvényesítésük utólag sem lehetséges, mert építési területen kívül találhatók - jelentették a helyi médiumok.

Horvátországban 200-300 ezerre becsülik az engedély nélkül épített ingatlanok számát. A fekete építkezések ellen a horvát hatóságok 2006-ban indítottak először nagyszabású bontási akciót, amely Magyarországon is nagy visszhangot kapott, mert magyar tulajdonú nyaralókat is leromboltak Vir szigetén.

Ezek közül 78 horvát, 19 magyar, 5 bosnyák, 6 szlovén, 1 belga és 1 holland állampolgár tulajdonában volt - nyilatkozta Davorin Orsanic, a horvát építésügyi és területrendezési tárca felügyeleti államtitkára a magyar közszolgálati televíziónak idén tavasszal a hat évvel ezelőtti Vir-szigeti bontásról. Mostani bontási kampányban nem regisztrálják a tulajdonosok állampolgárságát.
Hirdetés

Tavaly a horvátok megalkottak egy olyan kegyelmi törvényt, amely lehetővé teszi az engedély nélküli épületek utólagos bejegyzését, kivéve azokat, amelyek szántóföldön, nemzeti parkban és egyéb nem beépíthető területen vannak. Ezzel párhuzamosan 2011 júniusában légi felvételeken rögzítették az állapotokat és kihirdették, hogy minden olyan illegális épületet lebontatnak, amelyek azt követően épültek.

A mostani bontási hullámban elsőként Isztrián és Brac-szigetén romboltak le házakat és dózeroltak el tiltott helyen megkezdett építkezéseket. Mivel az állam 150 ezer kunát számol fel bontásonként, a tulajdonosok maguk végeztetik el a munkát a hatóságok felügyelete mellett.

Országosan összesen 31 ezer bontási határozat van érvényben. Az érintett tulajdonosoknak év végéig van arra lehetőségük, hogy kérelmezzék az ingatlan utólagos törvényesítését. Azok az engedély nélkül építkezők, akik még nem kaptak bontási határozatot, legkésőbb 2013. június 30-ig nyújthatnak be kegyelmi kérelmet - olvasható a horvát építésügyi és területrendezési minisztérium honlapján. http://www.mgipu.hr/
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - horvátország, illegálisan, épített, ingatlanok, lebontás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-23 10:34:08
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü