Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Megnyílt a Hudec László-emlékszoba Sanghajban kedden, a kelet-kínai nagyvárosban több mint hatvan épületet jegyző magyar építész születésének 120. évfordulóján, magyar-kínai együttműködés - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Hudec László, a híres magyar építész születésének 120. évfordulóján emlékszobát nyitottak meg Sanghajban

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Hudec László, a híres magyar építész születésének 120. évfordulóján emlékszobát nyitottak meg Sanghajban
Hudec László, a híres magyar építész születésének 120. évfordulóján emlékszobát nyitottak meg Sanghajban
Megnyílt a Hudec László-emlékszoba Sanghajban kedden, a kelet-kínai nagyvárosban több mint hatvan épületet jegyző magyar építész születésének 120. évfordulóján, magyar-kínai együttműködés eredményeként.
A megnyitón jelen voltak a Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkár vezette magyar küldöttség, a sanghaji főkonzulátus diplomatái, a szlovák kulturális minisztérium államtitkára, a Hudec egykori lakóházának helyet adó Csangning kerület polgármestere és párttitkára, a sanghaji külügyi iroda helyettes vezetője, a kínai építészszövetség képviselői és Hudec László lánya is.

Prőhle Gergely elmondta: az emlékszoba megnyitása méltó megünneplése Hudec László születésnapjának, emellett jól mutatja, hogy a közép-európai kulturális sokszínűségben gyökerező magyar szellem mire képes a Kárpát-medencétől messze, akár több ezer kilométerre is. Bizonyítja azt is, hogy a magyar építészet, a magyar építészek méltán világhíresek, biztatást is jelent, azt mutatja, hogy a magyar kulturális, tudományos, művészeti életnek egy rendkívül gyorsan fejlődő kínai közegben is van keresnivalója.
Hirdetés

A helyettes államtitkár az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy a Hudec-emlékszobával a magyar építészet, kultúra és tudomány "nagykövetsége" is megnyitott, a történelmi jelentőségén túl jó alapot jelent a jelenkori magyar építészet, gazdaság, a mai Magyarország bemutatásához is. Prőhle Gergely szerint a projekt sikere azt mutatja, van fogadókészség a magyar és kínai építészek közötti együttműködésre.

Kuti László sanghaji főkonzul szerint az emlékszobával "a legnagyobb helyi magyar márkanév" segít egy állandó viszonyítási pontot, kulturális jelenlétet teremteni a kelet-kínai metropoliszban, emellett projekt a magyar-sanghaji kapcsolatok "valós megjelenítése" is. Mint elmondta, a projekt sikeréhez a Külügyminisztérium, a magyar kulturális tárca, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Richter Gedeon Nyrt., a Wanhua kínai vegyipari vállalat és a BBCA kínai biotechnológiai cég is segítséget nyújtott.

Mint a megnyitón elhangzott, a projektre a kínai vezetés is kiemelt figyelmet fordított, a Ven Csia-pao miniszterelnököt tavasszal váltó Li Ko-csiang maga is foglalkozott vele. Hudec László lánya, a jelenleg kilencvenes éveiben járó Alessa de Wet gyermekkori emlékeiről mesélt, és megköszönte a felújításban részt vevőknek, hogy a házat újra egykori pompájában állították helyre.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Hudec László, építész, Sanghaj, emlékszoba
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-01-09 10:01:08
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü