Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Dieter Rams német dizájner, építész vehette át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) idei Moholy-Nagy-díját az intézmény csütörtöki ünnepi szenátusi ülésén, amelyen Sárváry Katalin Munkácsy-díjas - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Idén a Moholy-Nagy-díjat egy német dizájner és építész, Dieter Rams kapta

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Idén a Moholy-Nagy-díjat egy német dizájner és építész, Dieter Rams kapta
Idén a Moholy-Nagy-díjat egy német dizájner és építész, Dieter Rams kapta
Dieter Rams német dizájner, építész vehette át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) idei Moholy-Nagy-díját az intézmény csütörtöki ünnepi szenátusi ülésén, amelyen Sárváry Katalin Munkácsy-díjas textilművész címzetes egyetemi tanári címet kapott.
A szenátus indoklása szerint Dieter Rams elméleti munkássága egyértelmű környezetet teremtett formatervezői tevékenységének, melynek eredményei korunk legnagyobb dizájnerei közé emelték. Életműve követendő példája a MOME képzési elvei között is szereplő integratív tervezői gondolkodásnak - hangzott el az ünnepi ülésen.

Sárváry Katalin Munkácsy-díjas textilművész, egyetemi docens az elmúlt évtizedekben végzett magas színvonalú szakmai alkotótevékenységéért, szakmapolitikai tevékenységért valamint az oktatás területén végzett kimagasló munkájáért kapott címzetes egyetemi tanári címet.
Hirdetés

A Moholy-Nagy-díjat Kopek Gábor, a MOME rektora adta át Dieter Rams-nak, az egyik legmeghatározóbb kortárs formatervezőnek, aki a német Braun cég vezető tervezőjeként és a 606 univerzális polcrendszer alkotójaként vált világhírűvé. Elméleti munkásságának köszönhető a "kevesebb több" szemlélet, amely alapvető tétellé vált a kortárs kultúrában.

Lenkei Balázs formatervező elmondta, hogy Dieter Rams 24 évesen kezdett el a Braun cégnél dolgozni. Ezzel párhuzamosan bútorterveket is készített, ezek gyártástechnológiájukat tekintve is forradalminak számítottak. 1961-től lett a Braun dizájnközpontjának vezetője. Tervezői munkássága mellett dizájnelméleti meglátásait 10 pontban foglalta össze.

Rubik Ernő Kossuth-díjas építész, játéktervező a német művészt méltatva elmondta, hogy a Rams által meghatározott 10 pont a jó dizájnról szól, a jó dizájner pedig az, aki őszinte, igényes önmagával és környezetével szemben.

Dieter Brams a díj átvételekor azt emelte ki, hogy a formatervezés változásával a professzionális formatervező felelőssége is változik, hiszen a dizájn szót manapság csak puszta feltűnésből, hamisan is használják.

A MOME minden évben egy olyan személyiségnek adományozza a díjat, akinek emberi és alkotói léte szorosan kapcsolódik az egyetemhez vagy az egyetem által képviselt értékekhez. A 130 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2006-ban alapította az elismerést, amelyet azóta mások mellett Földes Imre zenetörténész, Gergely István belsőépítész, Rubik Ernő tervező és Hannes Böhringer német művészetfilozófus kapott meg.
- MTI -
Kopek Gábor, a MOME rektora (b) átadja Dieter Rams német építésznek, formatervezőnek a Moholy-Nagy-díjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) ünnepi szenátusi ülésén 2012. november 22-én. MTI Fotó: Földi Imre
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - német, építész, dizájner, Moholy-Nagy-díjat, formatervezés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-11-23 09:53:36
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü