Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A korábbinál is borúlátóbbak a régióban a bankok az ingatlanpiac újjáéledésével kapcsolatban, egy üzletileg jól megalapozott ingatlanprojektnek azonban ma is van esélye a finanszírozásra - derül ki a - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Ingatlanpiac a közép-kelet-európiai régióban - a szakértők újra nem látják az alagút végén a fényt

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Ingatlanpiac a közép-kelet-európiai régióban - a szakértők újra nem látják az alagút végén a fényt
Ingatlanpiac a közép-kelet-európiai régióban - a szakértők újra nem látják az alagút végén a fényt
A korábbinál is borúlátóbbak a régióban a bankok az ingatlanpiac újjáéledésével kapcsolatban, egy üzletileg jól megalapozott ingatlanprojektnek azonban ma is van esélye a finanszírozásra - derül ki a KPMG CEE Property Lending Barometer 2012 című felméréséből, melynek keretében 35 meghatározó bankot kérdeztek a közép-kelet-európai régió (CEE) ingatlanszektorának finanszírozási kilátásairól.
Az elhagyott építési területek a KPMG keddi közleménye szerint jól illusztrálják az ingatlanfinanszírozás hiányát a régióban. Néhány országban a felmérésben résztvevő bankok határozottan kijelentették, hogy egyáltalán nem akarnak ingatlanprojektekkel foglalkozni.

A régió nem minden országában ilyen borús azonban a kép. "Lengyelország kivételt képez a többi piachoz képest, hiszen a válság során egyszer sem került recesszióba, és a hazai piac mérete is segíti őket. A többi országban azonban a következő néhány évben nem igazán látunk változást a finanszírozás területén" - idézi a közlemény Andrea Sartorit, a KPMG ingatlan-, szabadidő- és turisztikai tanácsadási részlegének kelet-közép-európai vezetőjét.
Hirdetés

Andrea Sartori az eredményeket úgy kommentálta: "a kutatás eredményei elgondolkodtattak bennünket, hogy nem egy újabb hanyatlás előtt áll-e az ingatlanpiac. Tavaly még azt gondoltuk, hogy megláttuk a fényt az alagút végén, de most nem vagyunk benne biztosak, hogy nem egy újabb alagút felé tartunk-e".

A magyar piacról elmondta: a bizonytalan makrogazdasági kilátások nem segítik az ingatlanszektor kilábalását a válságból. Még egy vagy akár több évbe is telhet, hogy fenntarthatóan javuljon a szektor finanszírozása.

Andrea Sartori szerint a hanyatlás leginkább a szálloda-, és üdülőingatlan-szektort érintette, de a régiós bankok finanszírozási hajlandósága még mindig a projekt minőségétől függ.

Az euróválság hatással volt a régió ingatlanpiacára. Nőtt az általános kockázat, és ez nem segíti elő a finanszírozást. Emellett több országban, így Magyarországon is, az állam és a háztartások külföldi devizában adósodtak el, aminek következtében a devizahiteleseknek most többet kell fizetniük, és sokszor késnek a fizetéssel. A bankok ilyenkor elvehetik az ingatlant, ám kérdés, mit tudnak kezdeni vele - mondta a KPMG partnere.

A felmérésből kiderült az is, hogy a kamatfelárak nőttek, ami rossz hír a régiós ingatlanfejlesztőknek.

A tanulmány kitér az új ingatlanprojektek finanszírozási lehetőségeire is. A kiadvány szerint a bankok az új ingatlanprojekteknél jobban preferálják a jövedelemtermelő ingatlanokat, vagyis azokat, amelyek már megépültek, és használatba is vették őket.

A KPMG partnere szerint az általános piaci feltételeknek kell javulniuk a közép-kelet-európai régióban, hogy az ingatlanszektor újra lábra tudjon állni.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - ingatlanpiac, finanszírozás, bank, közép-kelet-európa
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-10 11:54:16
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü