Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A nemrégiben épült családi házak akár 30-40 százalékkal olcsóbban megvásárolhatók, mint amennyibe egy vadonatúj megépítése kerül, ami a családi házak piacát jellemző túlkínálat és alacsony árszint, - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Ingatlanpiac: családi házat most érdemes venni, azonban eladni jelentős veszteség

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Ingatlanpiac: családi házat most érdemes venni, azonban eladni jelentős veszteség
Ingatlanpiac: családi házat most érdemes venni, azonban eladni jelentős veszteség
A nemrégiben épült családi házak akár 30-40 százalékkal olcsóbban megvásárolhatók, mint amennyibe egy vadonatúj megépítése kerül, ami a családi házak piacát jellemző túlkínálat és alacsony árszint, illetve a folyamatosan emelkedő építési költségek következménye - közölte friss felmérésének eredményét az OTP Ingatlanpont, az OTP csoport ingatlan forgalmazó cége, az MTI-vel.
Az áresés egyik oka, hogy a kétezres évek fellendülésekor hitelre vásárolt, épített családi házak tulajdonosai közül sokan nem tudják fizetni a kölcsönt, így el kell adniuk a házat.

A másik gyakori jelenség az, hogy sokan, akik korábban az agglomerációba költöztek, eladnák házukat, hogy városi lakásba költözzenek vissza.

A közlemény a KSH adataira hivatkozva rögzíti: az elmúlt 6 évben 26 százalékkal nőttek a lakásépítés költségei. Aki vásárol, az piaci árat fizet a családi házért, amely jóval alacsonyabb is lehet az előállítási költségnél. Vásárláskor ugyanis az árban szerepel a telek is, míg építés esetén a telket előbb meg kell vásárolni.
Hirdetés

Példaként említi a közlemény, hogy vidéken a néhány éve 20 millió forintért felépített házat ma 10-15 millióért lehet csak eladni.

Az OTP értéktérkép adatai alapján 2008-ban 13 millió forint, tavaly pedig 14,4 millió forint volt egy átlagos családi ház ára.

Figyelembe kell azonban azt is venni, hogy ma már csak a jobb módúak vásárolnak házat, ők pedig a jobb minőségű, nagyobb, drágább ingatlanokat keresik.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - családi ház, vétel, lakásépítés, költségek
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-24 11:51:25
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü