Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ismét változott az országos tűzvédelmi szabályzat, amely enyhíti a lakóházakat érintő rendelkezéseket. Bár éghető anyagok a menekülési útvonalakon továbbra sem tárolhatók, a biciklik és virágok - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Jó tudni, hogy a lépcsőház nem raktár: a lakóházak menekülési útvonalait érintő új tűzvédelmi szabályzatról

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Jó tudni, hogy a lépcsőház nem raktár: a lakóházak menekülési útvonalait érintő új tűzvédelmi szabályzatról
Jó tudni, hogy a lépcsőház nem raktár: a lakóházak menekülési útvonalait érintő új tűzvédelmi szabályzatról
Ismét változott az országos tűzvédelmi szabályzat, amely enyhíti a lakóházakat érintő rendelkezéseket. Bár éghető anyagok a menekülési útvonalakon továbbra sem tárolhatók, a biciklik és virágok elhelyezése bizonyos esetekben megengedett.
A 28/2011. (IX.6) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat 575. § (4) bekezdése értelmében lakóépületek közlekedőin, lépcsőházaiban éghető anyag akkor tárolható, illetve éghető burkolat abban az esetben helyezhető el, ha azt a tűzvédelmi hatóság engedélyezte. Erre csak akkor van lehetőség, amennyiben továbbra is biztosított a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség.

Nem adható ki az engedély, ha az elhelyezni kívánt tárgy tárolásra szolgál, tüzet idézhet elő (pl. hűtőszekrény), illetve nehezíti a tűzvédelmi berendezések, kezelőszerkezetek észlelését, működtetését, elmozdulása akadályozná a kiürítést, a tűzoltói beavatkozást. A mentést, hő- és füstelvezetést, légutánpótlást biztosító nyílászárók megközelítését legalább egy méter szélességben biztosítani kell, ezekben az épületrészekben tárolásra nincsen lehetőség.
Hirdetés

Azokban a közlekedőkben viszont, ahol menekülés nem történik, (pl.: zsákfolyosó végében) növény, babakocsi, kerékpár, ezekhez hasonló egyéb nem éghető tárgyak, lakásbejárat előtt lábtörlő, a menekülési útvonal padlósíkjától mérve legalább 1,95 méter magasságban növény, a tűzvédelmi hatóság külön engedélye nélkül is elhelyezhető. Ennek egyetlen feltétele, hogy az elhelyezett anyagok, nem nehezíthetik a tűzvédelmi berendezések, kezelőszerkezetek észlelését, működtetését.

Nem tiltott a lakásbejárat előtt közvetlenül beépített ajtórács. A ráccsal vagy más épületszerkezetekkel nem lehet ugyanakkor lezárni a közlekedőket akkor, ha ez akadályozza a tűzvédelmi berendezések, a mentésre, füstelvezetésre szolgáló nyílászárók elérhetőségét és használatát.

Jó tudni, hogy a szabálytalanságok észlelése esetén az eljáró hatóságnak nincs mérlegelési jogköre, azaz a társasház nem kerületi el a pénzbírság kiszabását, ami - mivel a bírságok összeadódnak - akár a több százezer forintot is elérheti.
- ÖS -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - lépcsőház, raktár, menekülési útvonal, tűzvédelmi szabályzat, otsz
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-11-20 10:39:13
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü