Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az Otthon Centrum ingatlanforgalmazó felmérése szerint a lakásilleték tervezett jövő évi változtatásai eltérően hatnak a piacra. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Jövőre módosul a lakásilleték - zsebbe vágó változásokat terveznek

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Jövőre módosul a lakásilleték - zsebbe vágó változásokat terveznek
Jövőre módosul a lakásilleték - zsebbe vágó változásokat terveznek
Az Otthon Centrum ingatlanforgalmazó felmérése szerint a lakásilleték tervezett jövő évi változtatásai eltérően hatnak a piacra.
Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az ingatlanforgalmazó cég emlékeztet arra, hogy a lakásilleték változtatásának parlament előtt lévő törvénytervezete szerint 2013-tól a lakástulajdon szerzésre vonatkozó eddig kétkulcsos illeték egykulcsossá válik, a teljes forgalmi érték után 4 százalékot kell fizetnie a vevőnek. Egy 4 millió forintnál drágább lakás esetében ez 80.000 forintos többletterhet jelent az eladó számára.


Az Otthon Centrum felmérése szerint a jövő évi változtatás azok számára nem kedvező, akik olcsóbb lakásból drágább ingatlanba költöznek, illetve korábbi lakástulajdonukat a vásárlástól számítva egy évnél korábban adták el.

A módosítás kedvező lesz viszont azok számára, akik esetében a vásárlást megelőző egy éven belül eladott, vagy azt követően egy éven belül eladásra kerülő lakás értéke magasabb volt, mint az újonnan vásárolt ingatlan értéke - hívja fel a figyelmet az Otthon Centrum.
Hirdetés

Kedvező lehet a törvény módosítása a 35 éven aluliaknak is, mivel esetükben az első lakástulajdon megszerzéséhez nyújtott 50 százalékos illetékkedvezmény 40.000 forintos felső határát megszüntetné a javaslat, illetve a lakásértékre vonatkozó 8 milliós felső határt kitolná 15 millió forintra.

Az Otthon Centrum a KSH által regisztrált adásvételek alapján rámutat arra, hogy 2012 első félévében az átlagos használt lakás ára 13,8 millió forintot tett ki. Egy ilyen átlagosnak tekinthető ingatlan esetén az érvényben lévő szabályok szerint az illeték 472.000 forint. A tervezet értelmében jövőre ez 552.000 forintra emelkedhet, ami 17 százalékos többletterhet jelent. Vidéken, a megyeszékhelyek, illetve városok esetén átlagosnak tekinthető, nagyjából 9 millió forintos használtlakás-ár mellett a 280.000 forintos illeték 360.000 forintra nő, ami csaknem 30 százalékkal magasabb terhet jelent. Egy 10 milliósból 12 milliós lakásba költözés pedig a 2012-es 40.000 forintos illetékmérték helyett 80.000 forintot fog jelenteni.

Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója a közleményben kiemeli: amennyiben elfogadják a javaslatot, a 2013-ra tervezett egykulcsos illeték kis mértékben ugyan, de generálhat előrehozott vásárlásokat az idei év utolsó két hónapjában, a biztos lakásvásárlók körében, azonban addicionális keresletbővülésre nem lehet számítani.

Az Otthon Centrum szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy nem elég az adásvételi szerződés aláírását az idei év végéig lezárni, mivel az illetéket a szerződés földhivatalba érkezésének időpontja alapján veti ki az adóhivatal.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - lakásilleték, árak, illeték, vásárlás, adásvétel, lakás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-11-14 15:28:40
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü