Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. a csepeli önkormányzat támogatásával, még ez év szeptemberében elindította a komposztálási mintaprogramot a kerület kertes, családi házas övezeteiben. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Kertes házak és a komposztálás - miért hasznos? Csepelen mintaprogrammal támogatják

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Kertes házak és a komposztálás - miért hasznos? Csepelen mintaprogrammal támogatják
Kertes házak és a komposztálás - miért hasznos? Csepelen mintaprogrammal támogatják
fotó: Zarándi Bence
A Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. a csepeli önkormányzat támogatásával, még ez év szeptemberében elindította a komposztálási mintaprogramot a kerület kertes, családi házas övezeteiben.
Kérdőíveken lehetett jelentkezni és ezáltal díjmentesen igényelni egy 640 literes műanyag ládát, amelyet személyesen október 29-én, a Rákóczi Kertben tartott előadás után vehettek át a kerttulajdonosok és amely három év rendeltetésszerű használat után kerülhet saját tulajdonukba.

Addig Csepeli Városgazdával szükséges együttműködni, aki évente egy alkalommal ellenőrzi a felhasználást és ha szabálytalanságot tapasztal, vagy nem valósul meg a komposztálás, akkor vissza kell szolgáltatni a ládát. Sérülés esetén a kedvezményezettek kötelessége a kijavítás vagy a kár megtérítése.

Gombik Imre, a Csepeli Kertbarát Kör Egyesület vezetőjének előadásából továbbá azt is megtudhattuk, hogy 2014 december elsejétől tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése. Ezért is megnő a komposztálás szerepe, arról nem beszélve, hogy egy nagyon értékes mesterséges humuszt kapunk, ami pótolja a műtrágyát.
Hirdetés

A szabályszerű használatra rátérve elmondta: a szellőzés érdekében be kell helyezni egy 10 centméter átmérőjű csövet és szárazság esetén ezen keresztül is locsolni kell. Többnapos esőzés esetén pedig rá kell tenni a ládára a tetejét, mert a sok víz sem jó.

Jó komposztálással csökkentjük a hulladékot, ugyanakkor javítjuk a talaj minőségét, segítjük annak felmelegedését. Jó minőségű termőföld kialakulásához szerintem minimum nyolc, de inkább tizenkét hónapra van szükség. Szándékainkat illetően a szomszédokkal mindenképpen érdemes beszélnünk.

A láda elhelyezése lehetőleg árnyékban történjen, de ne túl mélyen és a láda aljára úgy öt centiméter mélyen tegyünk faágakat. Egyáltalán ne kerüljön bele hús, csont, festék, olaj, cserép és nehézfém. Még egy jótanács: kéthavonta át kell keverni - fejezte be az előadását a CSKK Egyesület vezetője.

Több körülöttem ülő lakost megkérdezve elmondták, hogy nagyon helyeslik és dicsérik ezt a lehetőséget, mert még mindig sokan nem ismerik a kedvező hatásokat, viszolyognak az esetlegesen várható mellékhatásoktól amik - mint az előadásból megtudtuk - megfelelő kezelés esetén nem következhetnek be. Ezt azok tanúsíthatják, akik kertjükben már régóta rendszeresen komposztálnak, míg a többi felhasználó a következő hónapokban, de legkésőbb három év múlva tapasztalja meg.
Czapp
- ÖS-
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - komposztálás, családi ház, kert, hasznos, csepel
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-31 10:08:12
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü