Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szabó Máté ombudsman véleménye szerint két törvény eltérően szabályozza a telekadót, ezért felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy rendezze az ellentmondást. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Két ellentmondásos törvény szabályozza a telekadót: hogy is van ez?

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Két ellentmondásos törvény szabályozza a telekadót: hogy is van ez?
Két ellentmondásos törvény szabályozza a telekadót: hogy is van ez?
Szabó Máté ombudsman véleménye szerint két törvény eltérően szabályozza a telekadót, ezért felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy rendezze az ellentmondást.
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutat: a helyi adókról szóló törvény az építési tilalommal sújtott telkekre 50 százalékos telekadó- mentességet ad, míg ha a telken olyan vezeték húzódik, amely miatt nem lehet építkezni rajta, akkor az energetikai szabályok alapján nem jár adókedvezmény.


Az alapvető jogok biztosa annak alapján hívta fel a figyelmet a problémára, hogy a budapesti XXII. kerületi önkormányzat telekadót vetett ki azokra a tulajdonosokra, akiknek a telkén nagynyomású gázvezeték húzódik a föld alatt.
Hirdetés

A közlemény emlékeztet arra, hogy a helyi adókról szóló törvény múlt év eleji módosítása szerint a vezetékek védőövezete nem jelenti azt, hogy a telek nem hasznosítható, ezért nem jár az egész területre telekadó-mentesség. Viszont ha építési tilalom alatt áll a telek - akár a vezeték miatt - akkor a törvény 50 százalékos kedvezményt biztosít a helyi adóból.

Más a helyzet akkor, ha az energetikai jogszabályok alapján vizsgálja valaki ugyanezt a problémát. A bányaszolgalmi vagy vezeték szolgalmi joggal terhelt telek tulajdonosának ugyan is nem jár telekadó kedvezmény.

Az eltérő jogszabályi rendelkezések rendezésére az ombudsman felkérte a nemzetgazdasági minisztert.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - telekadó, mentesség, kedvezmény, törvény
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-05-24 10:03:34
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü