Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Vettél egy házat életed munkájából, némi zöldséget, esetleg gyümölcsöt is termelsz a kiskertedben, hogy ne a piacon, boltokban méregdrágán megvehető külföldit tedd otthon az asztalra. Termőföld - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Konyhakerted van? - perkálj a földhasználatért kötelező regisztráció címén 6 ezer forintot

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Konyhakerted van? - perkálj a földhasználatért kötelező regisztráció címén 6 ezer forintot
Konyhakerted van? - perkálj a földhasználatért kötelező regisztráció címén 6 ezer forintot
Vettél egy házat életed munkájából, némi zöldséget, esetleg gyümölcsöt is termelsz a kiskertedben, hogy ne a piacon, boltokban méregdrágán megvehető külföldit tedd otthon az asztalra. Termőföld használó vagy, mi tagadás, hiszen terem az elvetett mag. Mindezért kapsz a nyakadba egy kötelező regisztrációs díjat, aminek a neve nem adó, de valljuk be teljesen mindegy, hogy hívják. A fogalmakkal vigyáznak a törvényalkotók. Újabb sarc, akárhonnan nézzük.
Több százezer családot érint az a 2013. január 1-jével hatályba lépett rendelkezés, mely értelmében már nem csak kizárólag az 1 hektárt meghaladó termőföldterületet használó, hanem valamennyi földhasználó köteles bejelenteni a használatát a területileg illetékes járási földhivatalnál.

A törvény értelmében földhasználó az is, aki termőföld tulajdonjogával rendelkezik és annak használatát nem engedte át más személy részére.

A regisztráció célja, hogy 2013. július elseje után személyi azonosítóval összesíteni lehet ki mennyi-mekkora földterületet birtokol.
Hirdetés

A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény és a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól szóló 356/2007 (XII. 23.) Kormányrendelet (Rendelet) változása következtében valamennyi ingatlanügyi hatóságnál (járási földhivatalnál) regisztrált földhasználó köteles bejelenteni az adatait. A fentiek alapján 2013. március 30-ig az illetékes járási földhivatalhoz be kell nyújtani magánszemély földhasználó esetében a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolatát, gazdálkodó szervezet földhasználó esetében a statisztikai azonosítót.

Amennyiben a földhasználó családi gazdálkodónak minősül, a Rendelet alapján a családi gazdaság nyilvántartási számát is be kell jelenteni, valamint szükséges annak megjelölése, hogy a földterület a családi gazdasághoz tartozik. Az a földrészlet tartozik a családi gazdasághoz, amelyet a megyei kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága a családi gazdaság használatába regisztrálta.

A földhasználati azonosító adatközlési adatlap beszerezhető a földhivataloknál, vagy letölthető a www.földhivatal.hu honlapról. A bejelentést határidőben elmulasztó földhasználót a földhivatal bírsággal sújtja, amelynek mértéke a termőföld ingatlan-nyilvántartás szerinti AK értékének ezerszerese, azzal, hogy nem lehet kevesebb a behajtható köztartozás minimális összegénél. Az első fokon kérelemre indult eljárásért - ha e törvény másként nem rendelkezik - 6 000 forint összegű díjat kell fizetni. Ha a földhasználati bejelentés vagy a törlési kérelem 20 vagy annál több földrészletre vonatkozik, az eljárás díja 12 000 forint.

A Népszabadság ma megjelent cikke szerint a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkárhelyettese Máhr András elmondta, hogy az Országgyűlés által decemberben módosított földtörvényt alapján, 2013. január 31-ig minden mezőgazdasági földhasználatot - mérettől függetlenül - be kellett jelenteni a földhivatalnak. (Információink szerint március 30-ig - szerk.) Korábban csak az egy hektárt meghaladó használatra vonatkozott a bejelentési kötelezettség.

A MOSZ becslése szerint a változtatás most mintegy 350 ezer olyan családot érint, akik a korábban zárt kertnek minősített kisebb parcellákon gyümölcsöt, szőlőt, zöldséget termeltek saját szükségletükre vagy akár eladásra is.

A törvény szerint a bejelentésért alkalmanként hatezer forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, ami a MOSZ véleménye szerint méltánytalan a kis területeket használókkal szemben, akiknek ugyanúgy akkora díjat kell leróniuk, mint a földet hivatásszerűen művelőknek. A MOSZ elfogadhatatlannak tartja a törvény végrehajtási módját, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordult, s abban bízik, hogy a kellő felkészülési időt nem biztosító rendelkezés az Alkotmánybíróság rostáján is fennakad majd.

A Földhivatal internetes tájékoztató oldalán nem írnak a hatezer forintos regisztrációs díjról, hanem az alábbi mondat szerepel helyette: Az adatközlési bejelentéssel indult eljárás díjmentes, de csak akkor, ha azzal együtt változás bejelentésére nem kerül sor.
Szólj hozzá a cikkhez
Forrás: GreenProfit
Címkék - termőföld, földhivatal, zárt kert, regisztráció, konyhakert
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-02-06 10:00:32
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü