Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A napenergiából származó villanyáram előállítóit terhelő különadó bevezetését tervezi a szlovák kormány, amitől a jövő évi költségvetés hiányának csökkentését várja - közölte a Hospodárské Noviny - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Különadóval sújtanák a napenergiából áramot előállító cégeket Szlovákiában

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Különadóval sújtanák a napenergiából áramot előállító cégeket Szlovákiában
Különadóval sújtanák a napenergiából áramot előállító cégeket Szlovákiában
A napenergiából származó villanyáram előállítóit terhelő különadó bevezetését tervezi a szlovák kormány, amitől a jövő évi költségvetés hiányának csökkentését várja - közölte a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági lap hétfőn.
A napenergiából származó villanyáram előállítóit terhelő különadó nem egyszeri, hanem tartós jövedelemteher lenne, amely hosszú távon hozzájárulhatna a villanyáram árának csökkentéséhez is - mondta a tervezetről szólva Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter a gazdasági lapnak. A különadó mértékét, valamint, hogy attól milyen nagyságrendű bevételt vár a kormány, illetve, hogy az intézkedés milyen módon csökkenthetné a villanyáram árát, a miniszter nem árulta el.

A HN szerint az intézkedés bevezetésére a szlovák szaktárcát a cseh példa ihlette. A cseh kormány két évvel ezelőtt vetett ki 26 százalékos adót a napenergiából származó villanyáram előállításával foglalkozó vállalatokra, az intézkedés 6 milliárd cseh korona (több mint 70 milliárd forint) bevételt hozott az államnak. A csehországi intézkedéssel szemben az ottani termelők jogi lépéseket tettek, egyelőre sikertelenül, mivel panaszukat az alkotmánybíróság elutasította. Az üggyel jelenleg nemzetközi döntőbíróság foglalkozik.
Hirdetés

A különadó bevezetése több száz napenergia termelő vállalatot érinthet Szlovákiában, ezek éles kritikával illették a kormány tervezetét, kilátásba helyezve, hogy annak foganatosítása perek sorát indíthatja meg. "Egy befektető sem fogja elfogadni, hogy a jelenleg érvényes szabályozásban bármiféle visszamenőleges hatályú változtatások történjenek" - mondta a tervezet kapcsán Veronika Galeková a szlovákiai napenergia termelő vállalatokat tömörítő szervezet (SAPI) igazgatója.

Elemzők szerint a különadó terve összefügg azzal, hogy a szlovák kormánynak a várt bevételek mellett a jövő évben több mint egymilliárd eurót (közel 300 milliárd forint) kell megtakarítania vagy többletbevételként előteremtenie ahhoz, hogy tartani tudja a GDP 2,4 százalékára előirányzott költségvetési hiánycélját. A szlovák gazdaság lassulása mellett az is fékezi a bevételeket, hogy a banki különadó a tervek szerint jövőre részben vagy egészen megszűnik.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - különadó, szlovákia, napenergia, villanyáram előállító
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-07-09 14:58:11
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü