Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A közelünkben, éppen 3 szomszéd családi háznál a múlt évben fúrattak kutat. Ment a bűvészkedés, mert a varázsinga megmutatta pontosan, hogy hova kell úgy ásni a kutat, hogy a megígért és óhajtott - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Kútfúrás - áldás vagy átok? Milyen veszélyekkel járhat, ha családi házunk kertjébe nem szakemberre bízzuk a kútásást

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Kútfúrás - áldás vagy átok? Milyen veszélyekkel járhat, ha családi házunk kertjébe nem szakemberre bízzuk a kútásást
Kútfúrás - áldás vagy átok? Milyen veszélyekkel járhat, ha családi házunk kertjébe nem szakemberre bízzuk a kútásást
A közelünkben, éppen 3 szomszéd családi háznál a múlt évben fúrattak kutat. Ment a bűvészkedés, mert a varázsinga megmutatta pontosan, hogy hova kell úgy ásni a kutat, hogy a megígért és óhajtott vízlelőhely szolgáltassa is a locsolásnak valót és a garanciát is tudják állni. Az idén nyár elején mind a 3 kút elapadt, a "mesterek" sehol, a garanciáról nem is szólva. Odalett a sok százezer kifizetett magyar forint, víz pedig most sincs, pedig nyár vége van már. A spórolás ilyen módja nem kifizetődő, ha pedig sikerül a vizet marasztalni, az sok veszéllyel is járhat.
Egyre több hirdetőtáblán olvasni a Kútfúrás feliratot. A nyári melegben sokan döntenek úgy, hogy kertjük locsolását saját fúrt kút vizéből oldják meg. Azt azonban már kevesen tudják, hogy ez számos veszéllyel járhat. Több száz ember ivóvizét is elszennyezheti egy szakszerűtlenül létesített házi kút.


A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. szolgáltatási területén a fogyasztók több mint harmada nincs tisztában a fúrt kút létesítésével kapcsolatos veszélyekkel. A legnagyobb gondot az okozhatja, ha a hálózati víz keveredik a házilag fúrt kút vizével. Ez óriási egészségügyi kockázatot, veszélyt jelent.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kétévente elvégzett kérdőíves vizsgálatából kiderül, a válaszadók harmada nincs tisztában azzal, milyen veszélyeket rejt a saját fúrt kút létesítése. Ugyanakkor azok, akik ismerik a veszélyeket is, sokszor a költségmegtakarítás miatt mégis az illegális kútfúrást választják.
Hirdetés

Ez egyre több problémát jelent a víziközmű szolgáltatóknak, ha a házilag fúrt kutat és a közüzemi ivóvízhálózatot a házi vízellátó rendszeren keresztül összekötik, ugyanis a házi kútból származó ismeretlen minőségű, de rendszerint szennyezett, fogyasztásra alkalmatlan víz bejuthat a közüzemi vízhálózatba és szennyezett víz kerülhet a fogyasztókhoz.

A házilag fúrt kutak nagy részének kivitelezése sajnos szakszerűtlenül, sokszor engedély nélkül történik. Ezek vize legtöbbször talajvízből, vagy sekélyebb rétegvizekből származik.

Ezek a vízbázisok szinte mindenhol szennyezettek, de különösen a nem, vagy részben csatornázott települések, valamint az intenzíven használt mezőgazdasági területek, állattartó telepek környezetében. A házi fúrt kutak vizének ivóvízként való felhasználását rendszerint határérték fölötti nitrát tartalmuk, továbbá bakteriológiai, biológiai szennyezettségük teszi lehetetlenné, de nem zárható ki egyéb szennyező komponensek határérték fölötti jelenléte sem.

A nem szakszerűen létesített mélyfúrású kutak is hasonló veszélyt jelenthetnek, amennyiben a kivitelezés során - sokszor a költségek csökkentése érdekében - elmarad a felső, szennyezett vízadó rétegek kizárása a víztermelésből.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Környezet és Vízminőségvédelmi Osztályának vezetője, Miklósfalvi Gusztáv elmondta; Szigorúan tilos a saját kút, vagy egyéb vízvételezés összekötése az ivóvízhálózattal, mert ez a meggondolatlan cselekedet azon túl, hogy többlet szennyvíz mennyiséget jelent, amely méretlenül jut a szennyvíztelepekre, nagyon súlyos egészségügyi következményeket vonhat maga után.

A szakember hozzátette, hogy nagyon fontos, hogy ha saját kutat fúratunk, azt mindig a szabályok betartásával, az engedélyeket beszerezve, szakszerűen tegyük, ezzel elkerülhetjük, hogy akár több száz fogyasztó vizét tegyük ihatatlanná.
- ÖS -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - kútásás, kútfúrás, családi ház, veszélyek, szabályok
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-29 12:52:00
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü