Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az elmúlt két évben újra a készpénzes vásárlásra állt be a magyar lakáspiac, az egy lakásra felvett bankhitel tavaly 2,2 millió forint volt, amely az eddigi legalacsonyabb érték - közölte a Duna - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Lakáspiac: a lakásvásárlók óvatosabbak, készpénzzel fizetnek

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Lakáspiac: a lakásvásárlók óvatosabbak, készpénzzel fizetnek
Lakáspiac: a lakásvásárlók óvatosabbak, készpénzzel fizetnek
Az elmúlt két évben újra a készpénzes vásárlásra állt be a magyar lakáspiac, az egy lakásra felvett bankhitel tavaly 2,2 millió forint volt, amely az eddigi legalacsonyabb érték - közölte a Duna House ingatlan franchise hálózat az MTI-vel szerdán.
A lakáshitelezésnek az ezredforduló óta két csúcsa volt: az első 2003-ban, a második 2008-ban. Az első esetben 754 milliárd forint hitel terült szét 270 ezer lakásra, míg a másodikban 797 milliárd forint hitel mögött 154 ezer lakás adásvétel állt. Az egy lakásra jutó hitel 2003-ban 2,8 millió, míg 2008-ban 5,1 millió forint volt.

Az első esetet azzal magyarázza a közlemény, hogy az 1990-es évek végétől sok megtakarítás halmozódott fel a háztartásokban, amelyhez kevés hitelt kellett felvenni a lakásvásárláshoz. A 2008-as adat viszont a devizában való eladósodást tükrözi.
Hirdetés

Tavaly már csak 196 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a vásárlók, a teljes ingatlan adásvétel pedig 87 ezer volt. Egy lakásra így 2,2 millió forint hitel jutott.

A Duna House évi 150 ezer lakás adásvételét tartaná optimálisnak, ezt azonban 2008 óta nem sikerült elérni. A mostani állami kamattámogatott hitel is másképpen hat a potenciális lakásvásárlókra, mint hatottak a támogatások a 2000-es évek közepén.

A vevők sokkal óvatosabbak, kétszer is meggondolják a hitelfelvételt, a bankok pedig a kockázatot kerülik jobban, és nagyobb önerőt kívánnak az ügyfeleiktől - emeli ki a közlemény.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - lakásvásárlás, lakáshitel, készpénz, lakáspiac, hitel
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-27 13:07:54
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü