Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fűtési szezon, ünnepi fények és megannyi veszély leselkedik ránk otthonunkban, környezetünkben. A cikkben arra kapunk választ, mik lehetnek a lakástüzek forrásai, hogyan tehetjük lakókörnyez - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Lakásunk és környezetének védelme: a tűz lehetséges okai - s ha már megtörtént, mit kell tennünk

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Lakásunk és környezetének védelme: a tűz lehetséges okai - s ha már megtörtént, mit kell tennünk
Lakásunk és környezetének védelme: a tűz lehetséges okai - s ha már megtörtént, mit kell tennünk
Fűtési szezon, ünnepi fények és megannyi veszély leselkedik ránk otthonunkban, környezetünkben. A cikkben arra kapunk választ, mik lehetnek a lakástüzek forrásai, hogyan tehetjük lakókörnyezetünket biztonságosabbá, hogy elkerüljük azt, ami egy élet eredményét pillanatok alatt füstté változtathatja.
A leggyakoribb tűz keletkezési okok

Szándékos tűzokozás: Szándékos tűzokozás ellen nem lehet jó tanácsokat adni. Fontos azonban tisztázni, hogy a tűzeseteket követő tűzvizsgálati eljárás során alkalmazott vizsgálati eszközök és módszerek fejlődésének eredményeként, a szándékosság az esetek többségében kiderül. A legtöbb esetben a tűz okozó személye is beazonosítható. A lebukás esélye tehát igen nagy. A szankciók súlyosak. Nem árt leszögezni, hogy a szándékos tűzokozás bűncselekménynek minősül!

Dohányzás: A nem kellő körültekintéssel eloltott égő dohány nemű könnyen okoz tüzet. Az ágyban dohányzás - különösen alkoholfogyasztással együtt - szinte minden esetben, tragikus kimenetelű tüzet okoz. Elsősorban az Idős hozzátartozóink figyelmét erre újra és újra fel kell hívni.
Nyílt láng használata: Nyílt lángot (gyertya, adventi koszorú, csillagszóró, stb.) soha ne hagyjunk felügyelet nélkül, még rövid időre sem. A csonkig égő gyertya, szinte biztosan tüzet okoz. Véleményem szerint, felelősen gondolkodó ember nem kísérti a sorsát Csillagszóró és más pirotechnikai eszközök, lakásban történő használatával.
Hirdetés

Elektromos berendezések, hőt termelő berendezések meghibásodása: Csak olyan elektromos vagy hőt termelő berendezést használjunk, ami rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel. Ezek üzembe helyezését bízzuk szakemberre. Rendellenes működés esetén a berendezéseinket azonnal kapcsoljuk ki, áramtalanítsuk és kérjük szakember segítségét. A tűzhelyen felejtett étel szinte biztosan tüzet okoz. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a bekapcsolt tűzhelyet. Otthonunk elektromos hálózatának szükség szerinti átalakítását, javítását bízzuk szakemberre. Ellenőrzését rendszeresen végeztessük el. Lehetőség szerint ne hagyjuk működő elektromos berendezést felügyelt nélkül. A dekorációs céllal alkalmazott világító eszközöket minden esetben válasszuk le a hálózatról, mielőtt elmegyünk otthonról. A mobiltelefon töltője is képes tüzet okozni, ha bedugva felejtik.

Gyermeki tevékenység: Gyermekeinket ne hagyjuk felügyelet nélkül. Tűz okozásra alkalmas eszközöket ne tartsunk számukra hozzáférhető helyen. Figyelmüket időről időre hívjuk fel a tűz okozás veszélyeire, súlyos következményeire. Ne feledjük, felelősek vagyunk gyermekeink tetteiért és biztonságáért.

Gépjármű tüzek: A jármű tüzek önmagukban is komoly veszélyt hordoznak. Gyakori keletkezési ok az üzemanyag ellátó vagy az elektromos rendszer meghibásodása. Nem ritkán kontár javítás következménye a tűz. A parkolók telítettsége miatt a járműről járműre történő tűz terjedés gyakori jelenség és aligha elkerülhető. A járművekről épületre történő tűz átterjedést azonban mindenképpen el kell kerülni. Ne parkoljuk a lakó épületek közvetlen közelében és ne tűrjük el a járművek parkolását közvetlenül az ablakunk alatt.

Fontos tűzbiztonsági kérdés az otthonainkban felhalmozódott éghető anyagok mennyisége is:
Lakókörnyezetünkben kerüljük el az éghető anyagok indokolatlan felhalmozódását. A Felesleges bútorainkat, ruhaneműinket adjuk át segély szervezeteknek vagy lomtalanításkor, szabaduljunk meg azoktól. A felesleges gázpalackokat adjuk le a forgalmazónak. A festésből megmaradt éghető folyadékokat (lakkbenzin, festék, stb.) adjuk le az erre a célra létrehozott hulladék udvarban. Ne gyűjtögessünk. Különösen éghető anyagból készült dolgokat ne. Erre hívjuk fel a szomszédok figyelmét is.

Bármennyire körültekintőek vagyunk is, azért a tűzkeletkezés veszélye nem zárható ki teljes mértékben!

Mit tegyünk, ha mégis tűz keletkezik az otthonunkban?

A tűzkeletkezés első néhány percében eredményesen beavatkozhatunk, kézi tűzoltó készülékkel (az üzletek 3 - 5 ezer forintos ártól kínálnak kézi tűzoltó készülékeket) illetve annak hiányában vízzel, esetleg letakarással.

Fontos, hogy vízzel oltás előtt feltétlenül áramtalanítani kell és égő zsiradékot tilos vízzel oltani. A tűzoltás során csak ésszerű kockázatot vállaljunk. Ne feledjük, hogy az eloltott tüzet is be kell jelenteni a tűzoltóságra. Tűzjelzéskor, pontosan válaszoljunk a jelzést fogadó tűzoltó kérdéseire: (A káreset címe, mi ég, mit veszélyeztet, van-e életveszély, jelző telefonszáma, stb.) Tűzjelzés után vagy azzal egy időben, a szomszédokat is értesítsük, lármázzuk fel, kérjük a segítségét. Ilyenkor nincs helye a tapintatnak. A lakást áramtalanítsuk, a gázt zárjuk el.

Hogyan segíthetjük a tűzoltók helyszínre érkezését?

A tűz keletkezésekor már késő!

Gondoskodjuk róla, hogy a házunkon legyen jól olvasható utcanév és házszám tábla. Ez egyébként előírás is és a sarki ingatlanokon különösen indokolt. Több lépcsőházból álló épület esetén a lépcsőházak beazonosíthatósága is fontos. Ezen táblák hiánya megnehezíti a tűzoltók tájékozódását és időveszteséget okozhat a helyszínre vonulás során. Járműveinkkel úgy parkoljunk le, hogy azok mellett legalább három méter hely maradjon szabad az úttesten. Az úttest fölé belógó és a nagyméretű, tűzoltó járművek mozgását korlátozó ágakat távolítsuk el. Lehetőleg várjuk a tűzoltókat azon a főútvonalon, amelyiken az érkezésük valószínűsíthető és karjelzésekkel, útba igazítással, felvezetéssel segítsük a helyszínre érkezésüket. Nyitott állapotban rögzítsük, ékeléssel vagy kitámasztással az ajtókat, biztonsági rácsokat, lépcsőház vagy kert kapukat. A kutyát kössük meg biztonságos helyen.

Hogyan segíthetjük a tűzoltók gyors és hatékony beavatkozását?

Autóinkkal úgy parkoljunk le az otthonuk közelében, hogy ne foglaljuk el a tűzoltók beavatkozásához szükséges felvonulási területet. Parkoló járműveink ne akadályozzák a tűzcsapok, száraz felszállók, lépcsőházak megközelítését. Információk átadásával segítsük a tűzoltókat. Mindenekelőtt az általuk feltett kérdésekre válaszoljunk. Ezt követően mondjuk el az egyéb a beavatkozás szempontjából fontos információinkat. A házmester, közös képviselő, vagy más, jó helyismerettel és fontos információkkal rendelkező lakó lehetőleg a beavatkozás végéig maradjon a tűzoltó autó közelében jól látható helyen. Sajnos nem jellemző, de igen hasznos, ha felajánljuk a segítségünket a tűzoltóknak. Természetesen nem a közvetlen tűzoltásban, sokkal inkább az azt segítő háttér tevékenységben gyakran szükség lehet dolgos kezekre.

A szénmonoxid mérgezésről

Az üzletek 3 - 5 ezer forintos áron kínálnak egyszerű CO érzékelőket. Létezik a vagyonvédelmi rendszerrel kombinálható, az összes helyiséget felügyelő változat is. A készülék, jelzést ad, ha a gáz megjelenik a légtérben. Ennek alkalmazásával tragédiától kímélhetjük meg a családjainkat. A fűtő berendezések karbantartása mellett a CO érzékelők beszerzését is fontosnak tartom.

Évente 50 - 60 lakástűz keletkezik Csepelen. Ezek gyakran súlyos, tragikus kimenetelűek. A fenti ismeretek felhasználásával, tegyünk meg mindent a tűzesetek elkerülése, következményeinek mérséklése érdekében. Ne feledjék, a tűz ellni védekezés, a tűzbiztonság közös ügyünk és felelősségünk.

Galgócz D. Antal alezredes
Tűzoltó parancsnok, Csepel
- ÖS -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - lakástüzek, biztonság, fűtési szezon, tűz, tűzoltók, szénmonoxid, lakás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-12-04 12:10:21
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü