Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az épületek zöld minősítése ma még részben marketing jellegű eszköz, de hamarosan már maga az ingatlanpiac követeli majd meg a fenntarthatóságot - mondta Gyöngyösi Zsolt, a projekt menedzsmenttel - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Megéri-e a zöld minősítés? - az ingatlanpiac fogja meghatározni

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Megéri-e a zöld minősítés? - az ingatlanpiac fogja meghatározni
Megéri-e a zöld minősítés? - az ingatlanpiac fogja meghatározni
Az épületek zöld minősítése ma még részben marketing jellegű eszköz, de hamarosan már maga az ingatlanpiac követeli majd meg a fenntarthatóságot - mondta Gyöngyösi Zsolt, a projekt menedzsmenttel foglalkozó DVM Group környezetvédelmi osztályvezetője, a cég és az iroda.hu lapcsoport által rendezett konferencián szerdán Budapesten.
Magyarországon jelenleg 17 angol (BREEAM), 7 amerikai (LEED) rendszer szerint minősített épület található, további két épület viszont - a tervei alapján - német rendszerű (DGNB) előminősítést kapott - ismertette az adatokat Barta Zsombor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) minősítő szakembere.

A minősített magyar épületek kilenctizede irodaház.

A minősítésekkel kapcsolatban az a legnagyobb probléma, hogy nem lehet tudni mikor készültek. A fenntarthatósági követelmények ugyan is folyamatosan szigorodnak, amelyeket a minősítők 2-3 éve aktualizálnak.
Hirdetés

Így a később született, alacsonyabb fokozatú minősítés többet érhet, mint a korábbi magasabb fokozat. Erről Schmidt András, a Skanska minősítési menedzsere beszélt. Az amerikai LEED minősítésnél a regisztráció 900, míg a tanúsítás 5 ezer dollárba kerül - tette hozzá.

Vita bontakozott ki arról, hogy egyáltalán megéri-e a minősítés, amikor a bérlők csak a bérleti díjat és az üzemeltetési költséget figyelik, és azok alapján döntenek. A minősített épületek megépítése általában 5 százalékkal kerül többe a hagyományoshoz képest, és az üzemeltetés sem olcsóbb. Konszenzus alakult ki azonban arról, hogy nem sok idő múlva csak a minősített épületeket lehet majd bérbe adni, így a mai helyzet csak átmenetei.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - zöld minősítés, ingatlanpiac, fenntarthatóság, fokozat
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-01-17 10:29:02
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü