Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A visegrádi országokban az alacsony jövedelmű családok 30 százalékának problémát jelent a lakhatás finanszírozása, a szociális bérlakások aránya viszont 2-8 százalék közé csökkent a rendszerváltás - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Mélyponton a szociális bérlakások Közép- és Kelet-Európában

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Mélyponton a szociális bérlakások Közép- és Kelet-Európában
Mélyponton a szociális bérlakások Közép- és Kelet-Európában
A visegrádi országokban az alacsony jövedelmű családok 30 százalékának problémát jelent a lakhatás finanszírozása, a szociális bérlakások aránya viszont 2-8 százalék közé csökkent a rendszerváltás óta - ismertette a Habitat for Humanity Magyarország annak kapcsán, hogy a posztszocialista országok lakhatási problémáira megoldást kereső háromnapos konferencia kezdődött Budapesten csütörtökön a szervezet és a Városkutatás Kft. szervezésében.
Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában a magántulajdonban lévő bérlakásokkal együtt sem éri el az összes kiadó lakás arány a 10 százalékot. Csehország kivétel, ott az összes bérlakás 22 százalékot tesz ki.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint több országban is próbáltak PPP-modellben bérlakásokat építeni, de az ezekhez szükséges állami források mértéke meghaladta a költségvetési lehetőségeket.
Hirdetés

Általánosan jellemző, hogy az önkormányzatok felelősek a lakhatás biztosításáért, miközben mindenhol pénzügyi nehézségekkel küzdenek, így várhatóan a közeljövőben nem fog érdemben növekedni a köztulajdonú lakások száma.

A magánlakások 6-12 százaléka áll üresen, ezek bevonása a szociális bérlakás szektorba számos előnnyel járhat. Csökkentheti például a lakásállomány leromlásának mértékét, valamint elősegítheti a helyi igényeket figyelembe vevő lakásprogramok kialakítását is - hangsúlyozza a Habitat for Humanity Magyarország.

A modell bevezetéséhez szükség lenne a lakástulajdont előnyben részesítő támogatási rendszerek megváltoztatására, a szabályozási környezet felülvizsgálatára, valamint arra, hogy a kormányok felismerjék a lakhatási problémák szociális költségét és álljanak ki egy ilyen program bevezetése mellett.

A konferencia 19 országból érkezett 60 szakértője a szociális lakásügynökségek létrehozásának lehetőségét, szerepvállalásuk módjait vizsgálja. A szociális lakásügynökség olyan szervezet, amely menedzseli a magán bérlakások kiadását, összehozza a bérlőket és a bérbeadókat, előkészíti a szerződéseket, koordinálja a bérleti díjak és a rezsi kifizetését, esetleg a karbantartást - olvasható a közleményben.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - szociális, bérlakások, önkormányzat, lakhatás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-09-13 09:33:15
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü