Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A magyar építésügy jogi környezetének átalakulásáról, az örökségvédelem aktuális kérdéseiről és a Magyar Művészeti Akadémia építészettel kapcsolatos terveiről beszéltek az Év háza 2012 díj átadását - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Mikor nincs mit építeni - konferencia az építésügyről

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Mikor nincs mit építeni - konferencia az építésügyről
Mikor nincs mit építeni - konferencia az építésügyről
A magyar építésügy jogi környezetének átalakulásáról, az örökségvédelem aktuális kérdéseiről és a Magyar Művészeti Akadémia építészettel kapcsolatos terveiről beszéltek az Év háza 2012 díj átadását kísérő hétfői budapesti konferencia előadói.
Szaló Péter, a Belügyminisztérium (BM) területrendezési és építésügyi államtitkára a építésügyi igazgatás január 1-jétől működésbe lépő új rendszeréről számolt be. Mint emlékeztetett, az ekkor megalakuló járások lesznek az alapfokú építésügyi szakigazgatási szervek, így az állami hivatalok erősebb kontrollt tudnak gyakorolni a szakterület fellett.


Példaként a bevezetendő elektronikus építési naplót hozta fel, hozzátéve azonban: a nagyobb szigor mellett számos ésszerűsítés is megjelenik a rendszerben. A BM az építésügy átfogó szabályozásán keresztül próbál változást elérni - jegyezte meg.

Cselovszki Zoltán felidézte, az általa vezetett Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ szeptember 21-én jött létre a megszűnő Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) jogutódjaként.
Hirdetés

Ezzel az egész örökségvédelem rendszere átalakult: a műemlékek és a régészeti örökség védelme a BM hatáskörébe került, míg a kulturális tárca felügyelete alatt működő Forster Gyula Központ feladata a műtárgyvédelem és a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának beolvasztásával (MNG) az állami tulajdonú műemlékek vagyonkezelése lesz - közölte.

Mint emlékeztetett, a kulturális örökség használatát a KÖH tíz évvel ezelőtti létrehozásakor három pillérre alapozták: egy nemzeti örökségvédelmi stratégia kidolgozására, az örökség innovatív kezelésére és aktív használatára, utóbbi kettő azonban nem valósult meg.

Cselovszki Zoltán kiemelte azonban a Forster Gyula Központ jövőbeli örökséggazdálkodási és szolgáltató funkcióit. Elmondása szerint részt vesznek majd a helyi szabályozási tervek megvalósításában, és szakvélemények kiírásával segítenek a helyi kormányhivatalok döntéseinek megalapozásában; a Forster Gyula Központ feladata lesz továbbá a világörökségi helyszínek kezelési tervének kidolgozása is.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága beolvadásával a központ klasszikus vagyonkezelői tevékenységet is végez november 1-jétől, az MNG Dísz téri székházában pedig életmódmúzeumot fognak berendezni.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a jövőben az MMA székházául szolgáló Pesti Vigadó rekonstrukciójáról szólva elmondta, az épület felújítása 13 hónapig állt, most azonban újra megkezdődtek a várhatóan 2,5 milliárd forintot felemésztő munkálatok, melyek eredményeképpen lényegében visszaáll a Vigadó eredeti, 1865-ös állapota.

A palota valódi kulturális központként üzemel majd, koncertteremmel, színházzal, könyvtárral és a Műcsarnok területével megegyező nagyságú kiállítási térrel ellátva - ismertette a terveket.

Fekete György felidézte, az Országgyűlés tavaly köztestületi rangra emelte az MMÁ-t, amely az új Alaptörvény preambulumába is bekerült. Az akadémiához várhatóan jelentős közintézmények társulnak majd, és az elképzelések szerint az eddigi tagozatok mellett művészetelméleti központtal is bővülni fog.

Mint az MMA elnöke kiemelte, a kormányzat minden, a művészetek területét érintő kérdésben ki fogja kérni az akadémia véleményét. Az MMA évente 400 millió forintos pályázati kerettel rendelkezik majd, így a tervek szerint 2013-tól az Év háza pályázat költségeit is fedezni tudja - jelentette be Fekete György.

Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara (MÉK) elnöke elmondta, az utóbbi két évben konstruktív együttműködést sikerült kialakítaniuk a BM-mel az építésügyi szabályozási környezet megváltoztatása érdekében, ennek köszönhetően a jövőben lehetőség lesz például arra, hogy az építész a műszaki ellenőrzést is felvállalva az ingatlan átadásáig végigvigye saját projektjét.

További eredmény, hogy német mintára létrejön az építészeti szolgáltatási díjszabályozás, amely a jelenlegi "irreális árverseny" helyett a minőséget teszi döntő szemponttá - fűzte hozzá.

Mint hangsúlyozta: "Mikor nincs mit építeni, érdemes az örökségvédelembe a pénzt és a tudást beforgatni, hiszen ezen a területen minden forint háromszorosan térül meg". A MÉK elnöke a Nemzeti Vidékstratégiáról szólva eredményként értékelte, hogy a kormány 5 milliárdos pályázati keretet különített el népi örökségvédelmi programokra és 8 milliárd forintot vidéki környezeti programokra.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - építésügy, építeni, örökségvédelem, építészet, építési napló
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-02 10:17:04
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü