Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Miközben a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH legfrissebb adataira hivatkozva azt állítja, 80 ezerrel többen dolgoznak ma, mint egy évvel korábban, az elemzők szerint ez kizárólag a - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Nincs érdemi bővülés - a magánszektorban a foglalkoztatás visszaesőben van

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Nincs érdemi bővülés - a magánszektorban a foglalkoztatás visszaesőben van
Nincs érdemi bővülés - a magánszektorban a foglalkoztatás visszaesőben van
Miközben a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH legfrissebb adataira hivatkozva azt állítja, 80 ezerrel többen dolgoznak ma, mint egy évvel korábban, az elemzők szerint ez kizárólag a közfoglalkoztatásnak köszönhető, mert a bérstatisztikák alapján egyértelmű, hogy a magánszektorban a foglalkoztatás visszaesőben van.
A harmadik negyedévében a munkanélküliek létszáma 458 ezer, a munkanélküliségi ráta 10,4 százalékos volt. A férfiak munkanélkülisége az előző évi szinten maradt, míg a nők munkanélküliségi rátája 0,6 százalékponttal csökkent - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal. A nyári szezonális munkák végével pedig a következő hónapokban a munkanélküliség további emelkedésére lehet számítani.

KSH: Közel félmillió állástalan van az országban

A munkanélküliek 458 ezres létszáma lényegében megegyezett az egy évvel korábbival, a munkanélküliségi ráta 10,4 százalékos értéke 0,3 százalékponttal csökkent egy év alatt a KSH adatai szerint.
Hirdetés

A 15-74 éves férfi népességből 250 ezren voltak munkanélküliek, lényegében ugyanannyian, mint egy évvel korábban, munkanélküliségi rátájuk 10,6 százalékos volt. A 208 ezer munkanélküli nő 10,2 százalékos munkanélküliségi rátát jelent, ami 0,6 százalékpontos csökkenésnek felelt meg.

A munkanélküliek 20,1 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 29,4 százalékos munkanélküliségi rátája 2,6 százalékponttal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

A legjobb munkavállalási korú 25-54 évesek munkanélküliségi rátája 9,3 százalékos volt, 0,4 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A munkanélküliek 46,9 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,3 hónap volt.

Elemezők: a magánszektorban a foglalkoztatás visszaesőben van

Nem számítanak a foglalkoztatottsági és a munkanélküliségi adatok lényeges javulására a következő két évben a hazai elemzők.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője az MTI-nek elmondta: az adatok szerint a foglalkoztatottak száma 80 ezerrel több az előző évhez képest, ami 2 százalékos növekedést jelent. A külön kiadott létszám- és bérstatisztikákat megnézve viszont egyértelmű, hogy a magánszektorban a foglalkoztatás visszaesőben van. Mindez azt mutatja, hogy a munkahelyek döntően nem a versenyszférában jönnek létre, hanem a közfoglalkoztatás keretében.

Árokszállási Zoltán, az Erste makroelemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyári hónapokban mindig csökken a munkanélküliség a szezonális munkák felfutása miatt, de a következő hónapokban további csökkenés nem várható, inkább emelkedésre lehet számítani. Szerinte a következő egy-két évben nem számíthatunk arra, hogy jelentősen csökkenni tudna a munkanélküliségi ráta a jelenlegi szintről.

Az elemző szerint idén a gazdaság várhatóan reálértékben egy százalékkal csökken, a jövő évre pedig stagnálás valószínűsíthető. Ilyen környezetben nem várható munkaerő-bővítés a magánszférában, a munkanélküliségi rátát legfeljebb a közfoglalkoztatás növekedése csökkentheti korlátozott mértékben.

Nincs érdemi bővülés

Az MSZP szerint nem nőtt érdemben a foglalkoztatottság, a növekedés nagyrészt a közfoglalkoztatás kiterjesztése miatt következett be. Ma nagyjából 60 ezerrel több a mindössze 47 ezer forintot kereső közmunkások száma, mint egy éve.
- ÖS -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - foglalkoztatás, magánszektor, ksh, versenyszféra, munkanélküliség
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-11-02 09:55:02
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü