Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Miután a madridi Solar Decathlon versenyen hatodik helyet ért el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata Odooprojekt című pályázatával, egy aktív házzal, az épületet - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Odoo - a magyar napenergiás aktív ház már a Műegyetem udvarán várja csodálóit: lehet ötletelni

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Odoo - a magyar napenergiás aktív ház már a Műegyetem udvarán várja csodálóit: lehet ötletelni
Odoo - a magyar napenergiás aktív ház már a Műegyetem udvarán várja csodálóit: lehet ötletelni
Miután a madridi Solar Decathlon versenyen hatodik helyet ért el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata Odooprojekt című pályázatával, egy aktív házzal, az épületet hazaszállították, és keddtől két éven át megtekinthető Budapesten, az egyetem központi épületének az udvarán.
A bemutatón Péceli Gábor rektor elmondta, az egyetem kiemelten kezeli a kutatás-fejlesztést, különösen azokat a projekteket, amelyek a fenntartható fejlődés szolgálatában állnak.


Az USA-ban 2002-ben egyetemek közti versenyként indult Solar Decathlon, amelyet az idén Madridban rendeztek meg. A 45 pályázóból 18 mutathatta be a napenergiás házát, a magyar csapat a 6. helyen végzett. A mérnöki és szerkezeti megoldások, valamint a komfortkövetelmények kategóriában 2., az energiahatékonyság kategóriában pedig 3. helyezést ért el.
Hirdetés

A ODOO nevű projekt egy olyan 45 négyzetméteres, két személyre tervezett családi ház, amely az épületen kívül egy teraszt és az azt lezáró falat foglalja magába. A tetőn és az említett falon összesen 60 négyzetméternyi napelem termeli a villamos energiát, óránként 9 kilowattot képesek előállítani.

A falakat és a tetőt 24 centiméter vastag cellulóz - újságpapírból készült - hőszigeteléssel látták el. A padlóban és a mennyezetben lévő csőkígyó, illetve légcsatornák biztosítják a hűtést és a fűtést, amelyet levegő-víz hőszivattyú táplál. A nappali többlet energia a hálózatba kerül, az éjszakai - jóval kevesebb - áramot pedig onnan vételezi a ház.

Az épület 100 millió forintba került, de a teljes projekt - beleértve a madridi ki- és a hazaszállítást is - 200 millió forint értékű. Ennek negyedét adta a főszponzor Siemens Zrt., és ennyivel járult hozzá az állam is. A költség másik felét több mint hetven kisebb szponzor biztosította anyagban, eszközben és készpénzben.

A ház sorozatban is gyártható lesz, és akkor már jóval olcsóbbá válik.
- MTI -
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak ODOO Project elnevezésű szolárháza az egyetem udvarán 2012. november 6-án. Az épület az első magyar pályaműként a hatodik helyen végzett a Madridban megrendezett Solar Decathlon nemzetközi versenyen, az egyes versenyszámokban azonban többször is dobogóra állhatott. MTI Fotó: Balaton József
MTI Fotó: Balaton József
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Odoo, aktív ház, Műegyetem, napenergia, napelem
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-11-07 10:10:13
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü