Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A román kormány közzétette szerdán az állami protokollingatlanok bérlőinek listáját. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Romániában protokollingatlanokban olyanok is laknak, akik erre nem jogosultak - a román kormány nem ingatlanügynökség

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Romániában protokollingatlanokban olyanok is laknak, akik erre nem jogosultak - a román kormány nem ingatlanügynökség
Romániában protokollingatlanokban olyanok is laknak, akik erre nem jogosultak - a román kormány nem ingatlanügynökség
A kép illusztráció
A román kormány közzétette szerdán az állami protokollingatlanok bérlőinek listáját.
Romániában a magas rangú állami tisztségviselők mandátumuk idején szolgálati lakást igényelhetnek az állami protokollingatlanokat kezelő közhasznú társaságtól (RA-APPS). A szerdán közzétett listából nemcsak az derült ki, hogy kik laknak az állami villákban, hanem az is, milyen területű lakást bocsátott rendelkezésükre az állam.

A csaknem 300 lakást tartalmazó lista a - piaci árak töredékének megfelelő - bérleti díjakat is tartalmazza, amelyeket több esetben nem a kedvezményezettek fizetik, hanem azok az állami intézmények, amelyek vezetőiként jogosultságot szereztek a szolgálati lakásra.

Daniel Funeriu, az egyik (Romániában miniszteri rangú tisztségviselőnek számító) államelnöki tanácsos számára például havi 300 euróért bérel egy 200 négyzetméteres lakást az elnöki hivatal, Andrei Marga volt külügyminiszter, a Román Kulturális Intézet igazgatója pedig havi 460 eurót fizet egy 320 négyzetméteres bukaresti villáért.
Hirdetés

Az ingatlanok egy részét olyan volt tisztségviselők bérlik, akik már nem jogosultak szolgálati lakásra. Olyanok is vannak köztük, akik a kedvezményes bérleti díjat sem fizetik, hanem beperelték az államot, amiért egyoldalúan megemelte a bérleti díjat.

Olyanokat sem sikerült az évek során kilakoltatnia a RA-APPS-nek, akik hozzátartozójuk révén váltak a protokollingatlanok bérlőivé. A luxusbérlők listáján szerepel többek között Nicolae Ceausescu egykori kommunista pártfőtitkár sógornője, a volt diktátor egyik tábornokának özvegye és Petre Roman volt miniszterelnök lánya.

Victor Ponta miniszterelnök azt követően rendelkezett a bérlők listájának közzétételéről, hogy egy tévéműsorban a RA-APPS ingatlanvagyonának értékesítését helyezte kilátásba.

"A román kormány nem ingatlanügynökség. Meg kell tartani harminc, vagy ötven lakást, hogy a minisztereknek és esetleg az államtitkároknak szolgálati lakásokat biztosíthassunk, majd megszabjuk, kinek jár, a többit pedig el kell adni" - magyarázta a román kormányfő.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - románia, protokollingatlan, ingatlanügynökség, bérleti díj, luxusbérlők
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-01-17 12:38:31
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü