Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nagy beruházások híján újabb drámai év jön a magyarországi építőiparban az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb iparági jelentése szerint. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Szakértői iparági jelentés: az idei évben is drámai esés várható az építőiparban

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Szakértői iparági jelentés: az idei évben is drámai esés várható az építőiparban
Szakértői iparági jelentés: az idei évben is drámai esés várható az építőiparban
Nagy beruházások híján újabb drámai év jön a magyarországi építőiparban az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb iparági jelentése szerint.
A hitelbiztosító közleménye szerint a 2012. első féléves adatok alapján az építőipar szereplői joggal hihették, hogy 6 évnyi recesszió után már mindenképpen felfelé visz az út. Ezzel szemben hiába emelkedett a megrendelések állománya 2012 első felében, a következő hat hónapban olyan mértékű volt a visszaesés, hogy a teljes évre vetített volumencsökkenés mértéke elérte a 7 százalékot a 2011-es adatokhoz viszonyítva.

Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy a lakossági építkezések területén egy év alatt 24 százalékkal esett a megrendelések állománya, állítja az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb építőipari jelentésében. Ezzel párhuzamosan az építőanyag-gyártó és forgalmazó szektor is bajba került: az építkezések számának visszaesése miatt az árak rekordmélységben vannak.
Hirdetés

A közleményben emlékeztetnek: 2012-ben drámaian zuhant a lakossági építőipari megrendelések volumene, az állami beruházások stagnáltak, a sokszintű alvállalkozói láncok pedig folyamatosan körbetartozási körökbe kerültek.

Az Atradius szerint a magyar helyzet nem mondható általánosnak, Németországban például 6,5 százalékkal nőtt az új megrendelések állománya 2012 első 10 hónapjában 2011 hasonló időszakához képest. Emellett bizonyos nagyvárosi régiókban 70 százalékot is elért a bővülés mértéke. A lakossági építkezések területén 8-9 százalékos növekedést ért el a német építőipar, elsősorban azért, mert az eurózóna válsága alatt a szektor erős vonzerőt jelentett az alacsony kockázatú tőkebefektetetések kedvelőinek. Az idei évre újabb 3-4 százalékos bővülést vár az Atradius a szektorban.

Az Atradius úgy látja, Magyarországon jelenleg csak azok az építőipari projektek folynak aktívan, ahol a beruházások nagyobb részét "előre eladták", azaz a vevők pénzéből folyik az építkezés. A hitelből történő beruházások száma várhatóan a következő években is alacsony marad: ennek okai között egyaránt megtalálható az alacsony kereslet, a szigorú feltételekhez kötött banki hitelezés, a befektetői bizalom hiánya, valamint a vevők anyagi nehézségei.

Az iparágban tevékenykedő cégek átlagos kapitalizációja (tőkésítési rátája) 17,8 százalék, szemben a teljes ipar 31,5 százalékos értékével, így nem meglepő, hogy a csődesemények meglehetősen gyakoriak a szektor cégei között. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy 2012 novemberében 707 fizetésképtelenségi eljárás indult, amely önmagában is szektorális rekordot jelent. Fontos megjegyezni, hogy ez a magas szám részben annak is köszönhető, hogy 2012 márciusától a bíróságok már élhetnek a kényszertörlési eljárás eszközével a korábban gyakran használt felszámolási és végelszámolási eljárások helyett - áll a közleményben. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan megduplázódott a szektorban alapított cégek száma az elmúlt hónapokban.
- MTI -
Az építőipari termelés alakulása Magyarországon (2001-2012) Az építőipari termelés alakulása Magyarországon (2001-2012)
Építési engedélyek, lakásépítések Magyarországon, 2011/2012 Építési engedélyek, lakásépítések Magyarországon, 2011/2012
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - építőipar, lakossági építkezés, hitel, beruházás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-02-27 12:06:28
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü