Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az infrastruktúra fejlesztésével, a szolgáltatók hatékony működtetésével és a távhőpiac várospolitikai eszközökkel való bővítésével még 2020 előtt az ingatlanok értéknövelő tényezőjévé válhat a - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Szakértők szerint a jövőben a távhőellátás növelheti az ingatlanok értékét

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Szakértők szerint a jövőben a távhőellátás növelheti az ingatlanok értékét
Szakértők szerint a jövőben a távhőellátás növelheti az ingatlanok értékét
Az infrastruktúra fejlesztésével, a szolgáltatók hatékony működtetésével és a távhőpiac várospolitikai eszközökkel való bővítésével még 2020 előtt az ingatlanok értéknövelő tényezőjévé válhat a távhőellátás - mondta Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MATÁSZSZ) alelnöke a 9. Regionális Távhőkonferencián pénteken Nyíregyházán.
A Főtáv Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesi tisztét is betöltő szakember a konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a távhő a jövőben Magyarországon is egyre fontosabb szerepet fog játszani az energiapolitikai és energiahatékonysági célok megvalósításában.

Az Európai Unió új energiahatékonysági direktívája komoly szerepet szán a távhőnek abban, hogy az energiapolitikai célkitűzések, a megújuló energiák részarányának növelése, energiahatékonyság- és megtakarítás, az üvegházhatás-csökkentés megvalósuljanak - tette hozzá.
Hirdetés

Orbán Tibor szerint a versenyképes távhőnek három pillére van: fejleszteni kell az infrastruktúra hőtermelési oldalát, azaz "olcsó hőt kell tölteni" a csőbe, de ugyanilyen fontos a meglévő vezetékhálózat és a hőközpontok rekonstrukciója is. Elengedhetetlennek nevezte az önkormányzati kézben lévő távhőszolgáltatók költséghatékony és piacorientált működtetését.

A szakember az MTI kérdésére elmondta: a szektor szereplőinek azon kell dolgozniuk, hogy az uniós forrásokból minél több fejlesztési forráshoz jussanak. Csak a hőközpontok fejlesztésére országosan legalább 50 milliárd forintos forrásra lenne szükség, ezt az összeget a távhőszolgáltatók önerőből nem tudják kigazdálkodni. A szektorba a 2007 és 2013 közötti uniós ciklusban nagyjából 11-12 milliárd forint EU-forrás jutott.

Arday Balázs, a Nyírségi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az elmúlt szezonban minimális szolgáltatási kimaradások voltak Nyíregyházán, ami a több mint negyven éves hálózat korát figyelembe véve jó eredmény.

A megyeszékhely 16 ezer háztartásában távhővel fűtenek, ezért ez kiemelt területnek tekinthető - mondta Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere. A városvezető szerint az elindított programokban Nyíregyháza élen jár, ám itt is problémát jelent a hálózat állapota. Az elmúlt időszakban több rekonstrukciós beruházás indult el, valamint a kintlévőségek beszedésére is különböző akciókat hirdettek meg - tette hozzá a polgármester.

A 9. Regionális Távhőkonferencián a távhőszolgáltatás jelenlegi helyzetét, a megvalósult és a jövőbeni fejlesztéseket és a szektor lehetséges fejlődési irányait vitatták meg a résztvevők.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - távhőellátás, értéknövelő, szolgáltatás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-29 11:37:04
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü