Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
2012 első félévében Csongrád megyében 244 lakást vettek használatba, az országos 20 %-os csökkenéssel ellentétben 4,3 %-kal többet, mint egy évvel korábban. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Szeged vezet a lakásépítések számában - fél éves mérleg mutatói Csongrád megyében

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Szeged vezet a lakásépítések számában - fél éves mérleg mutatói Csongrád megyében
Szeged vezet a lakásépítések számában - fél éves mérleg mutatói Csongrád megyében
2012 első félévében Csongrád megyében 244 lakást vettek használatba, az országos 20 %-os csökkenéssel ellentétben 4,3 %-kal többet, mint egy évvel korábban.
A január-június közötti időszakban a lakások több mint kilenctizedét Szegeden adták át, 26 %-kal többet, mint 2011 első félévében.

A lakásépítések bővülése az első negyedévben bekövetkezett igen jelentős - 27%-os - növekedésből adódott, amit azonban a második negyedévben mintegy 16 %-os visszaesés követett - derül ki a KSH Szegedi Igazgatóságának legfrissebb jelentéséből. Míg a Tisza-parti városban nőtt az átadott lakások száma, addig a többi városban és a községekben erősen lecsökkent a lakásépítések száma, előbbiek esetében 59, utóbbiaknál pedig 71 %-kal.
Hirdetés

Vállalkozók építenek leginkább otthonokat

Az első félévben 127 lakás építésére adtak ki engedélyt az építésügyi hatóságok, mintegy 32 %-kal kevesebbre, mint az előző év azonos időszakában. Az első negyedéves 14 %-os csökkenés után a második negyedévben még erőteljesebb, 48 %-os visszaesés következett be.

A vállalkozói lakásépítésben két és félszeres növekedés, a természetes személyek által épített lakások számában viszont több mint 47 %-os csökkenés mutatkozott az előző év első félévéhez képest. Ennek következtében az építtetői körön belül a vállalkozások által épített lakások részaránya 26-ról 63 %-ra erősödött, a természetes személyeké azonban 74-ről 37 %-ra mérséklődött. Az új lakások 62 %-a készült értékesítésre, 37 %-a saját használatra.

Az új lakások alapterülete egyre kisebb

A családi házak építése jelentősen, 61 %-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, míg a többszintes, többlakásos épületben készült lakások száma 76 %-kal emelkedett. Az új lakások csupán 18 %-a épült családi házas formában, többségük, csaknem 82 %-uk többszintes, többlakásos épületben. A szobaszám szerinti összetétel a kisebb lakások irányába tolódott el, az 1 és 2 szobás lakások aránya 34-ről 57 %-ra emelkedett, míg a 4 vagy több szobával készült lakásoké 43-ról 17 %-ra csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az új lakások átlagos alapterülete 74 négyzetméter volt, csaknem 25 négyzetméterrel kevesebb, mint egy évvel korábban. 2012 első hat hónapjában 38 lakás szűnt meg, ezek 37 %-a avulás, 18 %-a lakásépítés miatt. Az új lakások 16 %-a szolgált pótlási célokat.

Kevesen kérnek építési engedélyt

Az első hat hónapban a kiadott építési engedélyek száma Szegeden 32, Hódmezővásárhelyen 69, a községekben pedig csaknem 36 %-kal maradt el az egy évvel korábbitól, míg a többi városban majdnem 12 %-kal emelkedett
- ÖS -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - lakásépítés, csongrád megye, szeged, építési engedély, lakások
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-28 13:25:01
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü