Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Könnyű félrediagnosztizálni, mert a tünetek sokféle bajra utalhatnak. Pszichózis, stroke, infarktus gyanúja is felmerülhet, ha a beteg rossz közérzetre, fejfájásra, szédülésre panaszkodik, hiszen az - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Szén-monoxid - a fűtési szezon alattomos mérgező áldozatszedője: mire figyeljünk oda

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Szén-monoxid - a fűtési szezon alattomos mérgező áldozatszedője: mire figyeljünk oda
Szén-monoxid - a fűtési szezon alattomos mérgező áldozatszedője: mire figyeljünk oda
Könnyű félrediagnosztizálni, mert a tünetek sokféle bajra utalhatnak. Pszichózis, stroke, infarktus gyanúja is felmerülhet, ha a beteg rossz közérzetre, fejfájásra, szédülésre panaszkodik, hiszen az oxigénhiány, ami ráadásul zavartsággal, bénulásos jelekkel is társulhat, nem csak szén-monoxid-mérgezés következménye lehet.
A fűtési szezonban jóval gyakoribb a szén-monoxid okozta rosszullétek száma, ám nem árt tudni, hogy minden időszakban, akár a kánikula kellős közepén is előfordulhatnak mérgezéses esetek.


Több esetben nem csupán az emberi gondatlanság vezethet bajhoz: főleg a viharos szélnek lehet jelentősége a szén-monoxid-mérgezésben, mert ennek hatására megváltozhatnak az épületben a levegőbevezetésének vagy az égéstermék elvezetésének helyénél a nyomásviszonyok.
Hirdetés

A következmény pedig az, hogy a tüzelőberendezés levegőellátása, illetve az égéstermék elvezetése nem megfelelő. A füst elvezetését egyrészt a kémény eltömődése, vagy a nem megfelelően méretezett kémény okozhatja. S hogy mi akadályozhatja meg az égéstermék távozását? Például egy helyéről kiesett tégla, vagy éppen egy madárfészek okozta torlasz is a baj okozója lehet.

Végzetes hibák

A lakásban a nyitott égésterű tüzelőberendezések okozhatnak bajt, ezek közül is elsősorban a gázkészülékek (cirkók, átfolyós vízmelegítők). Sokszor a kellő körültekintés hiánya miatt alakulhat ki akár életveszélyes mérgezés is, és ez nem csak a gázszerelő, hanem a mi gondatlanságunk következménye is lehet. Hogy csak néhány példát említsünk: ha letakarjuk a fürdőszobai szellőzőrácsokat, vagy légelszívót építünk be egy olyan helyiségbe, ahol fokozott légzárású ablakok vannak, könnyen baj lehet. De az is előfordulhat, hogy az építkezés vagy a lakás átalakítása során önkényesen figyelmen kívül hagyjuk a hatósági előírásokat. Ez utóbbi például akkor fordulhat elő, ha egy új tüzelőberendezést a régi kéménybe kötnek be úgy, hogy ennek sem ellenőrzése, sem esetleg szükséges átalakítása nem történik meg.

Megtévesztő tünetek

Mivel a szén-monoxid teljesen szagtalan, sokszor csak a rosszullét figyelmeztet arra, hogy valami gond van. Fejfájás, hányinger, fülzúgás, szédülés a kezdeti tünetek: ezeket sokan csak múló rosszullét jeleinek hiszik, nem is gondolva arra, hogy mérgezés állhat a gyengeség mögött. Ha továbbra is beszívjuk a szén-monoxidot, erőteljesebb állapotromlás léphet fel: izomgörcs, bénultság, fulladás, eszméletvesztés is kialakulhat, de még ezek a tünetek sem mindig egyértelműek - ezért is fordul elő, hogy infarktus vagy agyvérzés gyanújával érkezik a beteg a kórházba. Abban az esetben mindenképpen szén-monoxid-mérgezésre kell gyanakodni, ha a beteg potenciálisan veszélyes helyiségben tartózkodott (kazánház, garázs, fürdőszoba), esetleg többször, több családtagnál is ugyanott jelentkeztek a panaszok.
A gázmérgezést megelőzhetjük az előírásosan telepített és lelkiismeretesen karbantartott, átvizsgáltatott berendezésekkel és a kéményekkel. Ám ezek mellett sem árt, ha olyan érzékelőt is beszerzünk, ami jelzi, ha megemelkedik a levegő szén-monoxid-koncentrációja.

A cikknek szomorú aktualitást ad, hogy október 12-én, Csepelen két ember meghalt szén-monoxid-mérgezésben egy Bajcsy-Zsilinszky úti lakásban.
- ÖS -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - szén-monoxid, mérgezés, kémény, fűtési szezon
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-27 11:41:20
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü