Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tizenkét műteremből ötöt már teljes egészében felújítottak a Szentendrei Régi Művésztelepen, ide költözött a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) irodája is. - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Szentendrei Régi Művésztelep - öt műteremben már megtörtént a teljes külső-belső felújítás

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Szentendrei Régi Művésztelep - öt műteremben már megtörtént a teljes külső-belső felújítás
Szentendrei Régi Művésztelep - öt műteremben már megtörtént a teljes külső-belső felújítás
Tizenkét műteremből ötöt már teljes egészében felújítottak a Szentendrei Régi Művésztelepen, ide költözött a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) irodája is.
A felújítás alatt álló művésztelep elkészült műtermeit a sajtó képviselőinek jenlétében járta be szerdán L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a MANK ügyvezető igazgatójával, Sárváry Istvánnal.

Az államtitkár szólt a MANK kibővült lehetőségeiről, így többek között a fiatal alkotóművészek hatékonyabb segítését szolgáló, a korábbiaknál átgondoltabb és több lábon álló támogatási rendszer kialakításáról, valamint a Képző- és Iparművészeti Lektorátusról, amely 2012 végétől már a gazdasági társaság részeként folytatja tevékenységét, s amely továbbra is szakvéleményező, pályázatlebonyolító feladatokat lát el.

Az államtitkár kiemelte: a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) tavalyi megszűnését követően a vagyonelemeket a MANK vette át, működtetésüket jó gazdaként a teljes egészében állami tulajdonú gazdasági társaság látja el.
Hirdetés

A művészeti ösztöndíjakról szólva hangsúlyozta, hogy a - jogszabályi változások és az intézményi átszervezés miatt - tavaly kiesett lehetőségeket pótolva a MANK egy évvel megemeli a jelentkezési korhatárt, továbbá a havi ösztöndíjak összege 100 ezer forintra emelkedett és a jövőben 11 hónap helyett egy éven át jár. Az ösztöndíjak kiírása hamarosan megtörténik - tette hozzá.

Sárváry István a felújításról elmondta: a rendkívül rossz állapotban lévő tizenkét műterem közül ötben már megtörtént a teljes külső-belső felújítás. Megújult a tető, a homlokzat, az épületek téliesítésekor elvégezték a hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét. Emellett felújított konyha, fürdőszoba, valamint pihenőhelyiség szolgálja az alkotók kényelmét. Az eddigi munkálatok 100 millió forintba kerültek, amelyből 16 millió forintot tett ki a MANK irodájának felújítása. A további munkálatok - amelyek várhatóan júniusra fejeződnek be - 70 millió forintba kerülnek, ehhez az államtitkárság biztosítja a forrást.

Az ügyvezető igazgató hozzátette: a tervek között szerepel az egyhektáros, ősfás park megszépítése és a művésztelep galériájában is történnek majd kisebb átalakítások. A helyszínre programokat és rendezvényeket terveznek, amelyekben fontos szerepet kap a Szentendrével és a Ferenczy Múzeummal történő közös munka. A műtermek bérléséről elmondta, hogy a kiutalásról bizottság dönt pályázatok alapján, az időtartam három-öt év lehet.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Szentendrei Régi Művésztelep, műterem, felújítás,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-01-10 11:12:45
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü