Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mikor kezdjük a házi szennyvízhálózat tervezését? Milyen engedélyeket kell beszereznünk? Mikor építhetjük ki és használhatjuk az új csatornánkat? Az érintett csepeli családok körében egyre gyakrabban - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Tanácsok a házi szennyvízhálózat kialakításához: tervezés, engedélyeztetés és kivitelezés

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Tanácsok a házi szennyvízhálózat kialakításához: tervezés, engedélyeztetés és kivitelezés
Tanácsok a házi szennyvízhálózat kialakításához: tervezés, engedélyeztetés és kivitelezés
fotó: Kitzinger Adrienn
Mikor kezdjük a házi szennyvízhálózat tervezését? Milyen engedélyeket kell beszereznünk? Mikor építhetjük ki és használhatjuk az új csatornánkat? Az érintett csepeli családok körében egyre gyakrabban merülnek fel ezek a kérdések. Cikkünkben a szennyvízcsatornázás eredménye, azaz a lakossági rákötések legfontosabb tudnivalóit foglaltuk össze.
A szennyvízberuházás keretében az intenzív munkának köszönhetően négy hónap alatt összesen 35 km korszerű és környezetbarát csatornát fektették le. Az elkészült utcai gerincvezetékhez a háztartások a házi bekötőcsatornán keresztül tudnak majd csatlakozni, melyet a kivitelező a beruházás keretében a telekhatáron belül számított egy méterre épít ki. Az ingatlant és a bekötőcsatornát összekötő házi szennyvízhálózat megterveztetése és kiépítése viszont már az ingatlantulajdonosok feladata és költsége. A lakossági rákötés többlépcsős, összetett folyamat, melynek egyes lépéseit az alábbiakban részletesen bemutatjuk.
Hirdetés

1. A hálózat megterveztetése
Házi hálózatunk megépítésének első lépése a tervek elkészítése. Erre a már megépült utcai gerincvezeték műszaki ellenőrzését követően kerülhet sor. Arról, hogy mely utcákban történt meg a műszaki ellenőrzés, a Csepeli Hírmondóban, illetve a oldalon olvashatunk tájékoztatást a későbbiekben. Fontos, hogy a terveket kizárólag tervezői jogosultsággal rendelkező - a tervezői névjegyzékben szereplő - szakember készítheti el. Az elkészült terveket ellenőrzésre és jóváhagyásra be kell nyújtani a csatornahálózat későbbi üzemeltetője, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) részére. (A terveken kívül, az ügyintézéshez további dokumentumok szükségesek, ezekről a , vagy a oldalon, illetve az FCSM ügyfélszolgálati elérhetőségein tájékozódhat)

2. A házi hálózat engedélyeztetése
Az FCSM megvizsgálja a házi hálózat kiépítésére beadott terveket. Az építésre vonatkozó engedély, azaz a szolgáltatói hozzájárulás kiadásának előfeltétele, hogy az ingatlan előtt kiépített gerinccsatornát üzembe helyezzék. Ha erre sor került és a benyújtott dokumentáció minden előírásnak megfelel, akkor állítja ki az FCSM az érintett lakosok részére a szolgáltatói hozzájárulást, illetve átadja az érintett lakosoknak a közüzemi szolgáltatási szerződéstervezetét is.

3. A házi hálózat megépítése
A szolgáltatói hozzájárulás kézhezvételével építhetjük ki házi hálózatunkat - erre a tervek szerint jövő év elejétől kerülhet sor.
Tervezéstől a megvalósításig - házi rákötés a Csepeli Városgazdától
A házi szennyvízhálózat tervének elkészítése, megépítése és a kapcsolódó engedélyeztetések teljes körűen, önkormányzati garanciával megrendelhetőek a Csepeli Városgazdától (korábbi nevén CSEVAK).

4. A házi hálózat használatba vétele
A házi hálózat kiépítése még nem jelenti automatikusan azt, hogy már használhatjuk az új szennyvízcsatornát, több fontos lépés van még ekkor hátra. Ha a telken belüli munkák elkészültek, akkor a haszálatbavételi hozzájárulás kérelem kitöltésével lehet megkérni az FCSM hozzájárulását a házi csatorna használatbavételéhez. Ennek feltétele, hogy az érintett ingatlantulajdonos aláírja a közüzemi szolgáltatási szerződést, amelyet a kérelem beadásáig el kell küldenie az FCSM részére.
A tervek szerint 2013. első félévében kerülhet sor a csepeli csatornahálózat összes elemének - beleértve a kerület szennyvizét a Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbító létesítmények (pl. nyomóvezeték, átemelő telep) - üzembe helyezésére, amely a lakossági rákötések nélkülözhetetlen feltétele. Ha minden jogi és műszaki feltétel teljesül, azaz megtörtént a teljes hálózat üzembe helyezése, és minden szükséges nyomtatvány rendelkezésre áll, az FCSM kiadja a használatbavételi szerződést. Ennek kiadásával egy időben aláírásra kerül a szolgáltatói szerződés, ez jelenti azt, hogy már használhatjuk az új csatornát.
Az FCSM használatbavételi hozzájárulásának kézhezvételét megelőzően az új csatornára rácsatlakozni nem szabad, mert ezzel az építés alatt álló rendszerben kár keletkezhet. Kérjük, Ön se tegye!

Szennyvízszállítás: megnövelt kapacítás, gyors kiszolgálás
Amíg nem csatlakozunk a csatornára, a szennyvíz rendszeres elszállításáról továbbra is gondoskodnunk kell. Jó hír, hogy a folyékony hulladék szállítását végző FTSZV Kft. a még gyorsabb kiszolgálás, a lakosok kényelme érdekében megnövelt kapacitással végzi munkáját egész Budapesten: kibővült létszámmal és járműparkkal áll a fővárosi lakosok rendelkezésére. A szippantós autók így kétműszakos munkarendben, reggel 6.15 és este 8 óra között végezhetik feladatukat. A szennyvíz elszállítását interneten is megrendelhetjük, így a szolgáltatást még könnyebben, gyorsabban vehetjük igénybe.
- ÖS -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - szennyvízhálózat, csatorna, szerződések, engedélyek, tervezés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-10-12 10:37:06
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü