Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Csaknem 420 ezer hibás számát küldött ki a Tigáz, ezért akár százmilliós bírságot is kaphat a cég, de a hatóság eltekint ettől, ha a szolgáltató vállalja a fogyasztók kártalanítását – - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Több százezer gázszámla nem stimmelhet - a Tigáz pontatlan számlákat küldött a fogyasztóknak

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Több százezer gázszámla nem stimmelhet - a Tigáz pontatlan számlákat küldött a fogyasztóknak
Több százezer gázszámla nem stimmelhet - a Tigáz pontatlan számlákat küldött a fogyasztóknak
Csaknem 420 ezer hibás számát küldött ki a Tigáz, ezért akár százmilliós bírságot is kaphat a cég, de a hatóság eltekint ettől, ha a szolgáltató vállalja a fogyasztók kártalanítását – jelentette ki Németh Szilárd.
A rezsicsökkentés végrehajtásáért felelős munkacsoport vezetője szerdai sajtótájékoztatóján emellett bejelentette azt is, jogsegélyszolgálatot indítanak azokban az ügyekben, ahol nem egyértelmű, hogy melyik hatóság az illetékes.

Németh Szilárd arról tájékoztatott, a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatalnál többen is jelezték, hogy jogsértőnek találják a Tigáz számlázását, és úgy vélték, nem érvényesül maradéktalanul a tíz százalékos rezsicsökkentés. A bejelentés alapján az elsőfokú hatóság 400 ezer forint értékű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a szolgáltatónak, kötelezte a számlák pontosítására, és a fogyasztót emellett tízezer forint kötbér is megilleti - fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő. Hozzátette: egy másik kérelem esetén pedig 200 ezer forint volt a büntetési tétel, kötbérfizetési kötelezettség mellett.
Hirdetés

Szólt arról is, hogy mivel több egyéni bejelentés érkezett, a kormányhivatal saját hatáskörében eljárást kezdeményezett. A hivatal megállapította, hogy összesen 71 051 esetben került sor a tervezett időponthoz képest későbbi leolvasásra decemberben. Ez alapján 116 308 napot és 718 ezer köbméter januári fogyasztást számlázott ki decemberiként a Tigáz - fűzte hozzá. Mint mondta, emellett 348 299 esetben - amely 606 749 napot és 3 millió 751 ezer köbméter gázt jelent a számlában - kevesebbet számlázott a cég. A jogsértés a fogyasztók széles körét érinti, a bírság akár a 100 millió forintot is elérheti - szögezte le.

Ugyanakkor a politikus megjegyezte, a fogyasztóvédelmi hatóságnak nem feltétlenül a bírságolás a feladata, hanem az, hogy érvényre juttassa a rezsicsökkentést, tehát ne fordulhasson elő rossz számlázási gyakorlat, illetve kompenzálja a kárt szenvedett fogyasztókat. Ha a szolgáltató kéri, akkor egy szerződésben megállapodhatnak abban, hogy valamilyen módon rendezzék az ügyet, kárpótolják a fogyasztókat - jelentette ki.

Hangsúlyozta, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyitott egy ilyen szerződés megkötésére, és elállna a büntetési tételtől abban az esetben, ha a Tigáz igazoltan kártalanítja azt a 72 ezer családot, akit érintett a túlszámlázás, ahol viszont kevesebbet számláztak, ott el kell tekinteni a hiányzó összeg beszedésétől. Emellett a szolgáltatónak azt is vállalnia kell, hogy a jövőben pontosan fog számlázni, és a számlakép is megfelel majd a jogszabályoknak - tette hozzá. Németh Szilárd arra kérte a Tigáz képviselőit, éljenek ezzel a lehetőséggel. Ha mégis ki kell szabni a bírságot, akkor a fogyasztóvédelmi hatóságnak további lehetősége van a családok kártalanítására - emelte ki.

A politikus a számlaképekkel kapcsolatban arról beszélt, hat eljárás zárult le elsőfokon, és mindegyik komoly büntetési tétellel járt. Nem minden szolgáltató tartja be a számlarendeletet, összesen 46 millió forintos bírságot szabtak ki rájuk - hangsúlyozta. Kijelentette, a megfelelő számlakép azért fontos, mert az emberek ez alapján tudják ellenőrizni, hogy valóban megtörtént-e a rezsidíjak csökkentése, ez a reklamáció alapja.

A szankciók kapcsán arról tájékoztatott, 2012 végéig a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság 159 millió forintos bírságot rótt ki a számlázással, illetve a szolgáltatással kapcsolatban. 2013. január 1. és április 25. között ez 79 millióra ugrott, majd május 10-éig még 25 millió forinttal megemelkedett az összeg; június 24-éig összesen 166 milliós büntetést szabott ki a hatóság - sorolta. Németh Szilárd leszögezte, véleménye szerint ezek a szankciók azt eredményezik majd, hogy mindenhol megtörténik a rezsicsökkentés.

Az ellenőrzést a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság végzi, de Fónagy János államtitkár úrral úgy láttuk a hozzánk eljutott levelek alapján, hogy szükség lesz egy harmadik szereplőre is, ezért jogsegélyszolgálatot indítunk azokban az ügyekben, ahol nem egyértelmű, hogy melyik hatóság az illetékes - jelentette be. Példaként egy 93 éves mozgáskorlátozott kisújszállási hölgy esetét említette, akinél a szolgáltatók kikapcsolták a villanyt, kicserélték a kábeleket, és csak a kiküldött több százezer forintos számla befizetése után hajlandóak visszakapcsolni az áramot. Szerintem ez megengedhetetlen, elképesztő, hogy magatehetetlen, idős emberekkel így bánnak el a szolgáltatók - fűzte hozzá.

Szólt arról is, hogy a tervek szerint a jogsegélyszolgálatban a területet jól ismerő ügyvédeket kérik majd fel arra, hogy próbapereket indítsanak. Mindenképpen megvédjük a rezsicsökkentés politikáját, és a célunk, hogy minden magyar családban egyformán érvényesüljön a rezsidíjak mérséklése - húzta alá.
- ÖS -

Kártalanítja fogyasztóit a Tigáz a túlszámlázás miatt

Minden olyan ügyfelét kártalanítja a Tigáz Zrt., akik a valós fogyasztásuktól eltérő összegű számlát kaptak - tájékoztatott a cég központi kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére.

A Tigáz a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatallal arról állapodott meg, hogy jóváírást kapnak azok az ügyfelek, akik a fogyasztásuknál magasabb értékű számlát kaptak. Akiknél alacsonyabb volt a kiszámlázott összeg, azoknál a cég eltekint a különbözet megfizetésétől - olvasható a közleményben.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - gáz, gázszámla, tigáz, fogyasztó,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-27 10:18:29
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü