Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A falusi lakáskultúra 1945 és 1980 közötti változását követi nyomon a szentendrei Skanzen Galéria szombattól látható új kiállítása, amely a falusi otthonokban is megjelenő típusbútorokon keresztül - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Új kiállítás a Skanzen Galériában - falusi lakáskultúra 1948-1980 között: mit őriztek meg a kockaházak

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Új kiállítás a Skanzen Galériában - falusi lakáskultúra 1948-1980 között: mit őriztek meg a kockaházak
Új kiállítás a Skanzen Galériában - falusi lakáskultúra 1948-1980 között: mit őriztek meg a kockaházak
A falusi lakáskultúra 1945 és 1980 közötti változását követi nyomon a szentendrei Skanzen Galéria szombattól látható új kiállítása, amely a falusi otthonokban is megjelenő típusbútorokon keresztül mutatja be a 20. századi magyar falu jelentős társadalmi átalakulását - mondta el az MTI-nek Sári Zsolt, a kiállítás kurátora.
A tárlaton a bútorok mellett megjelennek a gyárak, a tervezők, a reklámozó lapok, a televízió és természetesen a bútorokat használó ember is.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum legújabb időszaki kiállításával kapcsolatban Sári Zsolt hangsúlyozta, nem "retró kiállítást" akartak létrehozni, a Szentendre után Nyíregyházán majd Csíkszeredán látható kiállítás a falusi kockaházak - sátortetős egyenépületek - négy helyiségén keresztül jeleníti meg a múlt századi magyar falu nagy társadalmi változását.

Sajátosan alakult a tisztaszoba szerepe - kezdte a virtuális tárlatvezetést a kurátor. A hagyományosnak tekintett paraszti tisztaszoba nem tűnt el a kockaházzal, sőt megerősödött.

"Alapvetően határozta meg a szobahasználatot a televízió megjelenése, elterjedésével szerepe átalakul, és a városi minta követésében ez a szoba már falun is egyre inkább nappalivá válik."
Hirdetés

Más "történetet" mesél a konyha - folytatta Sári Zsolt. Az ideológia szerint a "szocialista embertípus" számára nem kell nagy konyha, hiszen majd vendéglőbe jár, mirelitet használ, és nem kell nagy családi, közösségi életet élni sem - aminek eddig a konyha volt a helyszíne. "Ez a törekvés azonban nem ért célba a kockaházakkal, például a nyári konyhák hihetetlen módon elterjednek ebben az időszakban" - mutatott rá a kurátor. Újdonságot jelentett a fürdőszoba megjelenése, ami szintén megváltoztatta a lakáskultúrát, mint ahogy a gyerekszoba megjelenése is.

A hatvanas-hetvenes évek bútorgyártása, kereskedelme kerül fókuszba a Fogyasztásra serkentő manipulátorok című részében, ahol a "kultikus" bútorok közül helyet kap a Kanizsa ülőgarnitúra, a Panni szekrényfal és az első igazi magyar típusbútor, a Gábriel szék, de kitérnek a Domus mint önálló lakberendezési vállalat színrelépésére és a média egyre nagyobb szerepére. "A hatvanas-hetvenes évektől megjelenik a televízió mint mintaadó felület, és az első magyar lakberendezési magazin, a Lakáskultúra."

A fogyasztás, a presztízs, a női szerep, a lakás és a családidea kapcsolata tükröződik többek között a nippek, vázák, dísztárgyak, a különböző díszpárnák és természetesen a státusztárgyak, a lemezjátszó, a színes televízió, valamint a falra felkerülő családi fotókon keresztül a Lássátok, megengedhetem magamnak címet viselő részben.

A tárlat egyetlen enteriőrje interaktív térként kap szerepet - emelte ki Sári Zsolt -, ahol a látogatók korabeli bútorok között olvasgathatnak, nézhetnek filmet.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Zala Megyei Levéltár, a Sóstói Múzeumfalu, valamint a Csíki Székely Múzeum együttműködésében és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló kiállítás 2013. április végig látható.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Típusbútorok a falusi otthonokban - kiállítás a Skanzen Galériában
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-11-08 18:09:00
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü