Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az új Munka törvénykönyvének megfelelően módosították az építőipari ágazati kollektív szerződést, a dokumentumot Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, valamint - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Új Munka törvénykönyve - új kollektív szerződés az építőiparban

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Új Munka törvénykönyve - új kollektív szerződés az építőiparban
Új Munka törvénykönyve - új kollektív szerződés az építőiparban
Az új Munka törvénykönyvének megfelelően módosították az építőipari ágazati kollektív szerződést, a dokumentumot Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, valamint Pallagi Gyula, az Építő-, Fa-, és Építőanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége elnöke írta alá szerdán Budapesten.
A következő lépésként a nemzetgazdasági miniszter az egész ágazatra kiterjeszti a módosított kollektív szerződést, de addig is hatályban marad a korábbi ágazati megállapodás, kivéve az új Munka törvénykönyvébe ütköző rendelkezéseket.


Az aláírásra az ÉVOSZ elnökségi ülésén került sor, miután az elnökség elfogadta a módosításokat.

Az ülésen Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára, a kormánynak az építőipari lánctartozás felszámolására tett eddigi intézkedéseit ismertette.
Hirdetés

Első lépésként ismertette azt a szabályt, amely a kis cégeknél csak akkor teszi kötelezővé az áfafizetést, ha azok megkapták a munkájuk ellenértékét. A második az a - parlament előtt fekvő - törvényjavaslat, amely létrehozza a Teljesítésigazolási Szakértői Szervezetet.

A megoldást segíti a késedelmes fizetésről szóló uniós irányelv átvétele, amely - egyebek mellett - 30 napban határozza meg a fizetési határidőt, a késedelmi kamatot pedig a jegybanki alapkamat, plusz 8 százalékban határozza meg.

A negyedik a sorban az a kormányrendelet, amelynek a tervezete szerdán került fel a kormány honlapjára.

Az elnökség tagjai vitát nyitottak arról, hogy a vázolt intézkedések alkalmasak-e a lánctartozások visszaszorítására. A vitában kiderült, hogy nemzetközi tapasztalat nincs a megoldásra, mivel másutt nem ismert az a probléma, hogy a megrendelők, illetve a fővállalkozók tömegesen nem fizetik ki a partnereiket.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - új munkatörvénykönyve, kollektív szerződés, építőipar
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-02-28 11:27:05
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü