Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A levonuló ár nyomán a beázott falakon, átnedvesedett bútorokon, elpusztult növényzeten elszaporodnak a penészgombák, amelyek allergiát és asztmát okozhatnak - figyelmeztet csütörtöki közleményében - Ingatlan - értékesítés, építés magazin
részletek »

Veszélyt jelent az árvíz után az ingatlanokban keletkezett penészesedés

Ingatlan magazin - lakást vennél, építkezel, vagy esetleg felújítod a meglévőt? Közvetítőt keresel? Megannyi felmerülő kérdés: életünk egyik legnagyobb célja saját ingatlan megszerzése, építése, birtoklása, szépítése. A válaszokat itt megtalálod.
Ingatlan - értékesítés, építés magazin
Oszd meg másokkal
Veszélyt jelent az árvíz után az ingatlanokban keletkezett penészesedés
Veszélyt jelent az árvíz után az ingatlanokban keletkezett penészesedés
A levonuló ár nyomán a beázott falakon, átnedvesedett bútorokon, elpusztult növényzeten elszaporodnak a penészgombák, amelyek allergiát és asztmát okozhatnak - figyelmeztet csütörtöki közleményében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala.
Az árvíz során az épületek sok vizet vesznek fel, melyek a magas vízaktivitású gombák elterjedéséhez vezetnek. Az árvíz után más penészgomba fajokra lehet számítani, mint egy enyhébb nedvesedés esetén, ezek pedig allergiát és asztmát okozhatnak.

Az ÁNTSZ közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy amint az elöntött házba vissza lehet térni, el kell kezdeni a penészesedés felszámolását. A megmentett bútorokat és az új burkolatot csak a teljesen kiszáradt épületben szabad visszatenni. Az épület teljes kiszárítása akár hónapokat is igénybe vehet.
Hirdetés

A penészt nem távolíthatják el 12 év alatti gyermekek, idősek, várandósok, valamilyen immunrendszert gyengítő alapbetegségben illetve légúti megbetegedésben szenvedők. A penésztelepek eltávolítását követően jöhet a lemosás és a fertőtlenítés.

A fertőtlenítőszerek elpusztítják a penészgombát, de nem akadályozzák meg, hogy ismét megjelenjen a gombatelep. A végső megoldás csak a teljes kiszáradással érhető el - áll a tájékoztatóban.

Az ÁNTSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a Duna lerakott hordaléka, illetve a lepusztított talaj ideális feltételeket biztosít a parlagfű elszaporodásának, ezért ennek irtására is külön figyelmet kell szentelni.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - árvíz, penészesedés, penészgomba, fertőzés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-25 10:00:38
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü